• Посилання скопійовано

Зміни до ПКУ (податку на прибуток авансом та нові групи спрощенців) підписано Президентом! (текст нового Закону)

Закон про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо державної податкової служби у зв'язку з проведенням адміністративної реформи) (номер та дата акту: №5083-VI від 05.07.2012)

Ввечері 8 серпня на сайті Президента України була оприлюднена інформація про підписання Віктором Януковичем Закону  №5083-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв’язку з проведенням адміністративної реформи в Україні»  (завантажити текст Закону №5083 >>)

Закон приводить Податковий кодекс України у відповідність із Конституцією у частині перерозподілу повноважень між Президентом та Кабінетом Міністрів. Закон також доповнює Податковий кодекс новими положеннями, якими передбачається унормування правових, економічних та організаційних засад діяльності державної податкової служби та податкової міліції.

Нагадаємо, які зміни містив проект №10224, прийнятий ВРУ та підписаний президентом.

Рада віддала частину функцій податкової Мінфіну

Закон, зокрема, позбавляє ДПС права формування і затвердження плану-графіка проведення документальних планових перевірок, переліку ризиків і їх розподілення на ступені ризику і наділяє такими функціями Міністерство фінансів.

Крім того, міністерство визначатиме формат і порядок надання під час перевірок платниками податків документів посадовим особам ДПС, а також встановлюватиме порядок розстрочення податкового боргу і порядок списання податкового боргу.

Законом передбачено передачу Мінфіну і функції затвердження форм податкових декларацій та виконання функції встановлення порядку податкового обліку і звітності про результати спільної діяльності.

Порядок контролю митними органами за сплатою платниками ПДВ, акцизного та екологічного податку, згідно з законом, встановлюватиметься Мінфіном, а не спільним рішенням податкової і митної служб.

Крім того, раніше підконтрольний ДПС Єдиний реєстр податкових накладних в електронному вигляді тепер буде вести Мінфін, а також приймати рішення про зміну основного місця обліку платника податків.

Мінфін також визначатиме порядок обліку, встановлюватиме перелік документів для взяття на облік і форми заяв з питань реєстрації та обліку платників податків, а також визначати форму Книги обліку доходів і витрат та порядок її ведення.

Крім того, документ наділяє податкову міліцію функцією збору й аналізу інформації про порушення податкового законодавства і прогнозування тенденцій розвитку негативних процесів кримінального характеру у сфері оподаткування.

 

Авансова сплата податку на прибуток, відміна додатку ОК та інші зміни до ПКУ

Проектом №10224 передбачено також:

1) авансову сплату податку на прибуток:

«Платники податку на прибуток …щомісяця сплачують авансовий внесок з податку на прибуток у порядку і в строки, які встановлені для місячного податкового періоду, у розмірі не менше 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній звітний (податковий) рік без подання податкової декларації».

Звільнено від авансової помісячної сплатитільки новостворені підприємства, виробників сільгосппродукції, неприбуткові установи (організацій) та тих платників податків, у яких оподатковувані доходи за останній рік не перевищують десять мільйонів гривень.

Новоствореніплатники податку (зареєстровані на протязі звітного (податкового) року) сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році без подання квартальних декларацій і без сплати авансового внеску.

Платники податків, у яких оподатковувані доходи за останній звітний рік не перевищують 10 мільйонів гривень та неприбуткові установи(організації) сплачують податок на прибуток на підставі річної декларації без сплати авансового внеску.

У складі річної податкової декларації платником податку подається розрахунок щомісячних авансових внесків,які мають сплачуватися у наступні дванадцять місяців. Визначена в розрахунку сума авансових внесків вважається узгодженим податковим зобов’язанням.

В разі, якщо платник податку не отримував доходи, нова редакція ПКУ пропонує схему перерахунку зобов’язань із сплати авансових внесків.

Авансова сплата та інші зміни, пов’язані з її запровадженням набирають чинності з 1 січня 2013 року.

2) відміну додатку ОК – не треба буде подавати разом із Декларацією Перелік доходів та витрат платника податку в розрізі контрагентів - платників єдиного податку.

Ці та інші зміни буде детально розглянуто спеціалістами редакції «Дебет-Кредит» в чергових випусках новин та видання.

Введено п’яту та шосту групи спрощенців

Серед іншого змінами запроваджуються додаткові групи спрощенців:

п’ята група - фізичні особи - підприємці, у яких протягом календарного року:

• кількість працівників одночасно не перевищує 20 осіб;

• обсяг доходу не перевищує 20 000 000гривень;

шоста група - юридичні особи, у яких протягом календарного року:

• середньооблікова кількість працівників не перевищує 50 осіб;

• обсяг доходу не перевищує 20 000 000 гривень”.

Ставки єдиного податкудля цих груп встановлено (за аналогією до третьої та четвертою групою):

• 7% доходу - у разі сплати ПДВ;

• 10% доходу - для неплатників ПДВ.

Підприємці, які:

- надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005),

- здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, -

тепер можуть належати або до третьої, або до п’ятої групи платників єдиного податку. При цьому ювелірними можуть застосовувати ставку ЄП або 5% або 10%

Порядок визнання доходу за простроченою кредиторською заборгованістю та безоплатно отриманими товарами, роботами, послугами, облік перехідних операцій, вже знайомої четвертої та нової шостої групи спрощенців аналогічний.

Підприємці першої-третьої груп, які перевищували протягом року дозволений для своєї групи обсяг доходу та відповідно оподатковували суму перевищення за ставкою 15% мають право в наступному році застосовувати спрощену систему, якщо ними не перевищено обсяг доходу 20 000 000 гривень.

Тепер платники єдиного податку 3 групи в разі перевищення обсягу доходу не зобов’язані покидати лави спрощенців, а можуть в наступному звітному періоді за заявою перейти до нової 5 групи, що оподатковується за ставками 7% або 10 %. Відповідна заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.

Аналогічне право мають підприємства платники ЄП 4 групи – можуть в разі перевищення обсягу перейти до 6 групи спрощенців.

Отримувачі дивідендів від іноземних джерел зобов’язали платити податок

Верховна Рада встановила податок 5% на доходи у вигляді дивідендів від іноземних джерел, які включаються в загальний річний оподатковуваний дохід платника податку.

Згідно з даною поправкою, підпункт 170.11.1 Податкового кодексу, який передбачає ставку податку 15% на іноземні джерела доходів, доповнюється абзацом, згідно з яким дивіденди, отримані з іноземних джерел, оподатковуються у розмірі 5%.

Завантажити текст прийтятого Закону України від 05.07.2012 р. №5083 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв’язку з проведенням адміністративної реформи в Україні" >>

Автор: Катеринец Наталья

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»