• Посилання скопійовано

Комітет ВРУ розглянув урядовий пакет податкових змін

16 листопада Комітет з питань податкової та митної політики розглянув законопроекти № 5368, № 5369 та №5132

Комітет ВРУ розглянув урядовий пакет податкових змін

За словами Олександра Данилюка, законопроекти №5368 і № 5369 спрямовано на покращення адміністрування податків і зборів та усунення корупційних бар’єрів у відносинах між представниками фіскальної служби і платниками податків. Тоді як у законопроекті №5132 передбачено збільшення надходжень до бюджету, за рахунок підвищення ставок деяких податків (акцизний податок, екологічний податок та рентні платежі). Також переглянуто розміри штрафів, ставки місцевих податків і зборів з тим, щоб при підвищенні мінімальної зарплати до 3200 грнуникнути додаткового податкового навантаження. 

Проте під час дискусії народні депутати висловили низку зауважень до урядових ініціатив, зокрема, щодо:

- запропонованого механізму призупинення реєстрації податкових накладних в СЕА ПДВ на основі системи ризиків, яку розроблятиме Міністерство фінансів;

- необхідності пояснювати потребу в наданні індивідуальної податкової консультації при зверненні до податкового органу;

- доцільності збереження нинішнього навантаження на підприємців другої групи, оскільки ставки єдиного податку залишаються прив’язаними до мінімальної зарплати, а не до прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

- необґрунтованості підвищення адвалорної ставки акцизного податку на тютюнові вироби на 3%, адже це не впливає на надходження до бюджету;

- подання у комплексі з розділом про ліквідацію податкової міліції законопроекту про створення нового органу з розслідування економічних злочинів, щоб процес демілітаризації фіскальної служби не розтягнувся надовго.

За повідомленням Міністра фінансів, законопроект про створення нового органу на заміну податковій міліції на сьогодні не погоджено тільки з єдиною структурою — Міністерством юстиції, тож найближчим часом документ винесуть на затвердження урядом.

Щодо решти питань, то над ними працюватимуть у Комітеті впродовж наступних двох тижнів, які не є пленарними.

«Зміни достатньо концептуальні, тому щодня їх розбиратимемо детально, аби прийняти виважені рішення з усіх законопроектів до їх голосування в сесійній залі. Проміжок між першим і другим читанням може бути дуже незначний, тому для уникнення помилок всі пропозиції депутатів, аргументи «за» і «проти» має бути враховано», — зауважила голова Комітету Ніна Южаніна.

***

Новини на тему:

Джерело: Комітет ВРУ з податкової та митної політики

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»