• Посилання скопійовано

Підкориговано порядок стягнення готівки платника податків у рахунок погашення його податкового боргу

У зв'язку зі змінами, внесеними Законом №1797, Кабмін підкоригував Порядок стягнення готівки, яка належить платникові податків, у рахунок погашення його податкового боргу

Підкориговано порядок стягнення готівки платника податків у рахунок погашення його податкового боргу

Нагадаємо, що Законом №1797 змінено норму ПКУ щодо стягнення коштів з рахунків платників податків (п. 95.5 ПКУ).  Так, у разі якщо податковий борг виник у результаті несплати грошового зобов'язання та/або пені, визначених платником податків у податковій декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу в установлені ПКУ строки, стягнення коштів за рахунок готівки, що належить такому платнику податків, та/або коштів з його рахунків у банках здійснюється за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу без звернення до суду.

При цьому, такий податковий борг:

  • повинен перевищувати 5 млн грн;
  • не сплачується протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку його сплати.

На виконання вимог Закону №1797 Кабмін постановою від 29.03.2017 р. № 192 вніс зміни до Порядку стягнення готівки, яка належить платникові податків, у рахунок погашення його податкового боргу (постанова КМУ від 29.12.2010 р. №1244).

Зокрема, уточнено, що у випадках, передбачених пп. 95.295.4 ПКУ, рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу про погашення усієї суми податкового боргу видається за формою згідно з додатком 1 на підставі рішення суду про стягнення коштів за рахунок готівки, що належить платнику податків.

У випадку, передбаченому п. 95.5 ПКУ, стягнення коштів за рахунок готівки, що належить платнику податків, здійснюється за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу без звернення до суду, яке видається за формою згідно з додатком 3.

Відповідно Порядок доповнено новими додатками:

  • додаток 3 "Рішення про стягнення готівки у рахунок погашення податкового боргу платника податків";
  • додаток 4 "Акт про вилучення готівки у рахунок погашення податкового боргу платника податків".

***

Читайте також: Порядок погашення податкового боргу: три головні зміни у 2017 році 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»