• Посилання скопійовано

Як повертається помилково сплачена сума акцизу на рахунок в СЕАРП та СЕ?

Сума акцизу, помилково або надміру сплачена в СЕАРП та СЕ, підлягає поверненню платнику шляхом перерахування на рахунок платника податків у банку/небанківській фінустанові

Як повертається помилково сплачена сума акцизу на рахунок в СЕАРП та СЕ?

Податківці у підкатегорії 114.11.04 ЗІР повідомили, що згідно з п. 37 Порядку № 408, у разі коли у платника акцизного податку виникає потреба у поповненні обсягу залишків пального в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, він може зареєструвати заявку на поповнення обсягу залишку пального за умови:

  • наявності на обліковій картці коштів сплаченого акцизного податку в сумі, не меншій ніж сума акцизного податку, розрахованого з обсягу пального у такій заявці, - для обсягів пального, що оподатковуються акцизним податком;
  • відсутності на обліковій картці сум коштів сплаченого акцизного податку - для обсягів пального, що оподатковуються на умовах, встановлених пп. 229.2 - 229.7 ПКУ, або не підлягають оподаткуванню, або звільняються від оподаткування, або палива для реактивних двигунів, технологічне злиття якого з паливних баків повітряних суден було здійснено на митній території України.

Таким чином, платники, що реалізують пальне, сплачують податкове зобов’язання, визначене в декларації з акцизного податку, до відповідного бюджету в строки, визначені ПКУ, з урахуванням сум податку, що перераховані таким платником на його електронні рахунки.

Розрахунки з бюджетом у зв’язку з поданням уточнюючого розрахунку відповідно до пункту 50.1 ПКУ, сплата податкових зобов’язань, визначених контролюючим органом відповідно до підпунктів 54.3.1, 54.3.2, 54.3.554.3.6 ПКУ, здійснюються платником акцизного податку на електронний рахунок, а сплата передбачених ПКУ штрафів, пені здійснюється платником акцизного податку до відповідного бюджету з власного рахунка платника податків у банку/небанківському надавачу платіжних послуг (п. 26 Порядку № 408).

Відповідно до п. 27 Порядку № 408 помилково та/або надміру зараховані до бюджету кошти повертаються платнику акцизного податку в порядку, визначеному ст. 43 ПКУ.

Сума акцизного податку, помилково або надміру сплачена платником акцизного податку на електронний рахунок у системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (далі – СЕАРП та СЕ), підлягає поверненню платнику акцизного податку шляхом перерахування на рахунок платника податків у банку/небанківському надавачу платіжних послуг.

У СЕАРП та СЕ в обліковій картці платника сума залишків акцизного податку на електронному рахунку, в межах якої платник акцизного податку має право на реєстрацію заявки на поповнення обсягів залишку пального або спирту етилового, зменшується на суму акцизного податку, яка сплачена на електронний рахунок та згідно з даними інтегрованої картки платника податку повернута такому платнику.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»