• Посилання скопійовано

Українці мають перевірити нарахування їм податку на нерухомість до 31 грудня 2013 року

Якщо звіряння не буде проведене, то податок буде нараховуватися згідно тієї інформації, яка є в Міндоходів

Українці мають перевірити нарахування їм податку на нерухомість до 31 грудня 2013 року

Міністерство доходів і зборів у зв’язку з введенням податку на нерухомість відправило майже 678 тис. запрошень громадянам України з проханням до 31 грудня звірити дані за наявною у них нерухомістю, повідомила прес-служба міністерства.

“Провести звіряння громадяни за власним бажанням можуть аж до 31 грудня 2013 року. Якщо звіряння не буде проведене, то податок буде нараховуватися згідно тієї інформації, яка є в Міндоходів”, – попередила прес-служба, уточнивши, що вже більше половини з усіх запрошених скористалися правом звіряння. За повідомленням, під час звіряння громадяни не лише перевіряють відповідність своїх даних інформації, внесеній до бази даних Міндоходів, але і можуть визначити “пільгові” розміри майна.

“Відповідно до законодавства, пільги зі сплати податку на нерухомість надаються, якщо сумарна площа житла не перевищує: для квартир – 120 кв.м, будинків – 250 кв.м, квартир і будинків – 370 кв.м”, – уточнила прес-служба.

Крім того, під час звіряння громадяни можуть розрахувати суму податку на нерухомість, яку потрібно буде сплатити, що дозволить уникнути певних непорозумінь під час сплати нарахованих сум податку. Як повідомлялося, з 1 січня 2013 року в Україні набула чинності норма Податкового кодексу, за якою житлова нерухомість, що знаходиться у власності фізичних або юридичних осіб, включаючи нерезидентів, обкладається податком.

Проте Верховна Рада України перенесла термін введення і сплати податку на нерухомість аж до 31 грудня 2013 року – терміну завершення звіряння всіх даних по об’єктах оподаткування та формування реєстру платників такого податку. Об’єктоми оподаткування є квартири і будинки, що перевищують площу в 120 кв. м і 250 кв. м відповідно.

Крім того, підлягає оподаткуванню сумарна площа квартири і будинку, якщо вона перевищує 370 кв. м. Ставка податку становить 1% від мінімальної зарплати для сумарної площі нерухомості від 370 кв. м до 740 кв. м і 2,7% – якщо вона перевищує 740 кв. м. При цьому податок нараховується на кількість метрів, що перевищує “пільгове”, не обкладене податком, значення .

Не сплачують податок власники квартир, що не перевищують за площею 120 кв. м і будинків менше за 250 кв . м – незалежно від кількості таких будинків. Якщо у власності громадянина є квартира і будинок сумарною площею менше за 370 кв. м, податок також не сплачується. Разом з тим , “пільга” щодо сплати податку знімається відразу ж, як тільки буде доведено факт отримання доходів з нерухомості – від здачі її в оренду, лізингу або використання в комерційних цілях.

Джерело: FINANCE.UA

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»