• Посилання скопійовано

«Єдинник» надає нерухомість в оренду: що з земельним податком?

Платник єдиного податку звільняється від сплати земельного податку за умови, що земельна ділянка використовується ним в госпдіяльності. Чи стосується це надання в оренду нерухомості на такій земельній ділянці? Дізнаємося з консультації податківців

«Єдинник» надає нерухомість в оренду: що з земельним податком?

Земельний податок це обов’язковий платіж, що справляється з:

  • власників земельних ділянок та земельних часток (паїв);
  • постійних землекористувачів.

Звільнення для платників єдиного податку від обов’язку нарахування, сплати та звітування з земельного податку надається відповідно пп. 4 п. 297.1 ПКУ та не поширюється на земельний податок за земельні ділянки, що не використовуються такими платниками для провадження господарської діяльності.

При цьому податківці в ІПК від 19.11.2018 р. №4877/6/99-99-12-02-03-15/ІПК, керуючись приписом постанови ВСУ від 24.11.2015 р. №826/14703/13-а, зазначають, що умовою несплати земельного податку є укладені та зареєстровані як механізм підтвердження використання, цивільно-правові угоди використання (зокрема, оренди), як об’єкта нерухомості, так і пов’язаної з ним за технічним паспортом такого об’єкта земельної ділянки.

Податківці продовжують наполягати на тому, що для отримання звільнення від сплати земельного податку договором оренди повинно бути передбачено не тільки оренда самої нерухомості, а й земельної ділянки, що пов’язана з такою нерухомістю.

У випадку ж якщо за договором оренди об’єктом є лише нерухомість, то такий платник податку втрачає право на користування звільненням зі сплати земельного податку за такою ділянкою.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»