• Посилання скопійовано

Як київський бізнес звільнили від плати за землю у 2022 році?

У 2022 році деякі місцеві ради пішли назустріч бізнесу і зменшили або й тимчасово скасували місцеві податки. Але з такими пільгами слід бути дуже уважними. Що ми і покажемо на прикладі м. Києва

Як київський бізнес звільнили від плати за землю у 2022 році?

Ми вже писали про звільнення бізнесу у м. Києві від плати за землю на три місяці від початку війни. Проте залишились питання – кого саме звільнили та як повернути зайве.

 

Коли плата за землю скасовується автоматично?

Щодо платників єдиного податку, то для них особливості справляння податку встановлюються главою 1 розділу XIV ПКУ. Умовою несплати земельного податку є факт використання землі для провадження госпдіяльності.

Для решти - ситуація інша. 

Нагадаємо, що відповідно до п. 69.14 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ не нараховується та не сплачується плата за землю (йдеться саме про земельний податок та орендну плату за земельні ділянки державної та комунальної власності), що:

  • розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії,
  • розташовані на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації;
  • визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Наведена вище норма поширюється на:

  • земельні ділянки державної та/або комунальної власності, які перебувають в оренді чи на праві постійного користування,
  • земельні частки (паї) та земельні ділянки, що перебувають у приватній власності.

І ця пільга застосовується тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан.

Але важливо розуміти, що пільга може бути застосована не на всій території України, а лише на окремих територіях, перелік яких визначається КМУ. І цього переліку ми досі не побачили.

Натомість наказом Мінреінтеграції від 25.04.2022 р. №75 «Про затвердження Переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 23 липня 2022 року» затверджено відповідний Перелік громад, що розташовані в районах проведення бойових дій або які є тимчасово окупованими. Місто Київ у цьому Переліку відсутній.

 

Кого звільнили від плати за землю у Києві?

Київська міська рада 13.09.2022 р. внесла зміни до свого рішення від 23.06.2011 р. №242/5629 «Про встановлення місцевих податків і зборів у м. Києві» (зміни від 13.09.2022 р. №5450/5491).

Цими змінами Рішення КМР доповнено новим пунктом 7, яким з 1 березня 2022 року по 31 травня 2022 року ставку земельного податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлено у розмірі 0% від їх нормативної грошової оцінки.

Головне управління Держгеокадастру у місті Києві нагадало, що відомості про нормативну грошову оцінку можливо одержати щодо всіх належним чином сформованих земельних ділянок, розташованих в межах міста Києва.  

Оскільки йдеться про нульову ставку земельного податку, за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, то наразі ми говоримо як про власників земельних ділянок (часток, паїв) в межах міста Києва. 

Крім того, нагадаємо, що згідно з розділом 5 Положення про плату за землю у місті Києві (дод. 3 до Рішення КМР) ставка земельного податку для земель (крім земель ОСББ), які використовуються приватним бізнесом та фізособами, право власності на які або право оренди яких в установленому законодавством порядку не оформлено, встановлюється у розмірі 3% від нормативної грошової оцінки земельних ділянок. На нашу думку, вони теж підпадають під нульову ставку земельного податку у березні-травні 2022 р. 

 

Чи знають про це податківці?

Зміни до рішень щодо наданих пільг зі сплати земельного податку надаються відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки до 1 числа першого місяця кварталу, що настає за звітним кварталом, у якому відбулися зазначені зміни (п. 284.1 ПКУ, п. 9.1 Рішення КМР).

Отже, відповідна інформація мала бути надана КМР до податкового органу до 01.10.2022 р.

 

Що мали зробити юрособи – землевласники для застосування пільги? 

Про це податківці повідомляли тут.

Зважаючи на те, що граничний термін подання податкової декларації з плати за землю на 2022 рік припав на 21 лютого 2022 року, то платникам земельного податку за відповідні ділянки у межах м. Києва слід, за можливості, подати уточнюючі податкові декларації (далі – Декларації).

У таких Деклараціях необхідно податкові зобов’язання, які були задекларовані до сплати у раніше поданих податкових деклараціях, змінити та зазначити у розмірі «0». Наразі це стосується березня, квітня і травня 2022 року. 

Щоправда, поки що незрозуміло, який код пільги при цьому зазначати. 

Щодо воєнної пільги (яка працює автоматично, а не за рішенням місцевої адміністрації) податківці говорили таке:

  • для можливості подальшої ідентифікації підстав зменшення податкових зобов’язань у податковій декларації у графі «Код пільги» в якості коду пільги зазначити номер Закону України, а саме 2120;
  • приклади заповнення уточнюючих податкових декларацій зі земельного податку та з орендної плати за 2022 рік у зв’язку з прийняттям Верховою Радою України Закону №2120-ІХ розміщені на вебпорталі ДПС за посиланням.

Щодо місцевих пільг, то радимо уточнити це питання у місцевих ДПС. 

 

А як щодо орендної плати за столичну землю?

Орендарі комунальної землі платять не земельний податок, а орендну плату! Тому вони під рішення встановити земельний податок на рівні 0% не підпадають. І з ними питання має вирішуватися згідно з їхніми договорами оренди. 

ДПСУ нагадує, що якщо рішенням органу місцевого самоврядування змінено умови договору оренди землі (змінена площа, розмір орендної плати) та зобов’язано внести зміни до договору оренди земельної ділянки державної і комунальної власності (або переукласти договір оренди), то суб’єкт господарювання буде сплачувати орендну плату за земельні ділянки згідно з новими умовами після внесення таких змін до договору оренди землі та їх державної реєстрації у визначеному законодавством порядку (категорія 111.01, база ЗІР).

Отже, розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем.

Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які укладають договори оренди землі, повинні, зокрема, інформувати ДПС про укладення нових, внесення змін до існуючих договорів оренди землі та їх розірвання до 1 числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися ці зміни.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»