• Посилання скопійовано

ПДФО та туристичний збір: аналіз Закону №3813

Законом №3813 передбачено створення «клубу білого бізнесу» на час воєнного стану. Але ним же заплановані різні зміни до норм ПКУ, які стосуються ПДФО, турзбору та інших податків

ПДФО та туристичний збір: аналіз Закону №3813

Нагадаємо, що 18 червня ВРУ прийняла у другому читанні та в цілому законопроєкт №11084 про внесення змін до ПКУ щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.

Закон №3813 вже передано на підпис Президента. З текстом, підписаним Головою ВРУ, можна ознайомитися тут

Цей Закон набирає чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування, крім окремих норм. 

Про зміни в оподаткуванні податком на прибуток ми зазначали тут.

А тепер зупинимося на змінах, які стосуються ПДФО, турзбору та інших податків. Всі ці зміни почнуть діяти з дня набрання чинності Законом №3813.

 

Розширення дії Закону про санкції

Зокрема, деякі норми ПКУ змінять через Закон про санкції

Так, за новою нормою абз. 2 п. 43.1 ПКУ, не підлягають поверненню помилково та/або надміру сплачені суми грошових зобов’язань та пені не тільки платникам податку, щодо яких (та/або щодо засновників (учасників), кінцевих бенефіціарних власників) у порядку, встановленому Законом про санкції, були прийняті рішення про застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), протягом строку застосування таких санкцій.

Цю ж зміну буде внесено до п. 100.15 ПКУ щодо відмови у розстроченні податкового боргу таким особам. 

Такі особи (які самі або їхні засновки чи кінцеві бенефіціари підпадатимуть під Закон про санкції) не матимуть права на отримання бюджетного відшкодування суми від’ємного значення ПДВ.

Такі ж порушники не матимуть права перебувати на ЄП! Мало того, їм буде не лише заборонено перехід на спрощену систему оподаткування (після запровадження санкцій), а і йдеться про анулювання вже існуючого статусу «єдинника».

Адже у підпункті 8 пункту 299.10 ПКУ буде уточнено норму щодо анулювання реєстрації ЄП СГ через наявність санкцій. Через зміни наявність не лише щодо платника податку, але й щодо його засновників (учасників), кінцевих бенефіціарних власників рішення про застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), прийнятого у порядку, встановленому Законом про санкції, призводитиме до анулювання реєстрації ЄП. 

 

Щодо ПДФО

Щодо розділу IV ПКУ стосовно ПДФО зміна буде одна це уточнення норми пп. 164.2.11 ПКУ. А він стосується оподаткування підзвітних коштів та надміру витрачених коштів під час відрядження! 

Так, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включатиметься сума надміру витрачених не лише звичайних коштів, а й електронних грошей, отриманих платником податку на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлені законодавством строки, розмір якої обчислюється відповідно до пункту 170.9 ПКУ.

Очевидно, що ця зміна має запобігти уникненню оподаткування доходів, отриманих у формі електронних грошей. 

Але водночас у підрозділі 1 розд. ХХ ПКУ також передбачені зміни. У період до припинення або скасування воєнного стану до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включатимуться доходи, отримані:

а) у вигляді вартості використання житла у розмірі не більше двох розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року, наданого працівнику, який має статус внутрішньо переміщеної особи, у безоплатне користування роботодавцем, що є виробником/постачальником товарів оборонного призначення за державними оборонними контрактами (договорами) з оборонних закупівель та/або виконавцем робіт та послуг оборонного призначення, та/або є підприємством-співвиконавцем за зазначеними контрактами (договорами) у розумінні Закону України «Про оборонні закупівлі», за умови що таке житло розташоване на території України та було придбане, споруджене або орендоване роботодавцем під час воєнного стану;

б) у вигляді безоплатного користування житлом, розташованим на території України, членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення працівника, зазначеного у підпункті «а» цього пункту, за умови їх спільного проживання у такому житлі згідно з договором.

Положення цього пункту застосовуються щодо податкового періоду (місяця), протягом якого роботодавець здійснював виконання (співвиконання) хоча б одного державного оборонного контракту (договору) з оборонних закупівель.

 

Щодо екологічного податку

У пункті 250.10 ПКУ щодо порядку подання податкової звітності та сплати екоподатку у разі наявності декількох стаціонарних джерел забруднення або спеціально відведених для розміщення відходів місць чи об'єктів в межах кількох населених пунктів (сіл, селищ або міст) або за їх межами, передбачено: 

слова «згідно з Класифікатором об’єктів адміністративно-територіального устрою України (КОАТУУ)» замінити словами «згідно з Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ)». 

Ця тенденція не є новою, і щодо більшості звітності такі зміни вже було проведено. Тобто наразі маємо справу із приведенням ПКУ до того, що вже є на практиці. 

Така зміна не призведе до появи нової форми декларації, оскільки її вже було оновлено з початку 2024 року і ці зміни в ній вже передбачені. 

 

Щодо турзбору

Тут зміни будуть більшими. 

Нова редакція п. 268.4 ПКУ стосуватиметься як об’єкта, так й бази справляння збору.

За пп. 268.4.1 ПКУ буде визначено, що об’єктом справляння збору є місця проживання (ночівлі), визначені підпунктом 268.5.1 ПКУ.

Базою справляння збору, як і тепер, буде загальна кількість діб тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі), визначених підпунктом 268.5.1 ПКУ.

Але в п. 268.4 ПКУ будуть прописані визначення «доби» та «розрахункової години»:

Доба – період між двома послідовними розрахунковими годинами, що дорівнює 24 годинам.

Розрахункова година – година, встановлена у місці проживання (ночівлі), при настанні якої споживач повинен звільнити номер (місце) у день виїзду і після якої здійснюється заселення до місця проживання (ночівлі).

Цих визначень раніше не було прописано у ПКУ. Проте це важко назвати новацією, адже ДПС і зараз у роз’ясненнях саме так розуміє ці терміни. Тобто взяли те, що застосовується на практиці, і додали до ПКУ як норму закону. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»