• Посилання скопійовано

Податкова знижка: кому, як та коли?

Повернути частину ПДФО, утриманого із заробітної плати фізосіб, можна, зокрема, у разі реалізації права на податкову знижку. Про неї і поговоримо у статті

Податкова знижка: кому, як та коли?

Кому? Як? За що?

Податкова знижка – це можливість платника ПДФО зменшити загальний річний оподатковуваний дохід у вигляді заробітної плати на суму документально підтвердженої вартості придбаних товарів (робіт, послуг) протягом цього року.

Використати податкову знижку можуть фізособи (резиденти), що не є суб’єктами господарювання. Фізичні особи-підприємці можуть скористатись такою знижкою, лише тоді, коли вони є найманими працівниками і отримують дохід у вигляді заробітної плати (роз’яснення від податківців).

У п. 166.3 ПКУ наведено перелік витрат, що включаються до податкової знижки, а саме:

  • частина суми процентів, сплачених фізособою за користування іпотечним житловим кредитом;
  • сума коштів або вартість майна, перерахованих (переданих) у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям;
  • сума коштів, сплачених за здобуття середньої професійної або вищої освіти;
  • сума коштів, сплачених за лікування;
  • страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески у межах недержавного пенсійного забезпечення;
  • сума витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій (детальніше у консультації);
  • сума витрат на оплату державних послуг, пов'язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита;
  • сума коштів, сплачених у зв'язку з переобладнанням транспортного засобу;
  • сума витрат на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, в т. ч. на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним.

 

Вимоги до документального підтвердження витрат

ДПІ у Солом’янському районі зазначала, що такі витрати повинні бути документально підтверджені, а також повинен бути підтверджений факт їх оплати. Такими підтвердними документами можуть бути квитанції, платіжні доручення, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, меморіальні ордери.

Варто зазначити, що право скористатись такою податковою знижкою зберігається до кінця податкового року наступного за звітним, і не переноситься на наступні податкові роки. Тобто, перелічені вище витрати звітного року відображаються лише у декларації за звітний рік.

 

Довідка про доходи

Для отримання інформації про нараховані доходи платнику необхідно отримати від свого роботодавця відповідну довідку. При цьому у ній, крім загальної інформації про фізичну особу (П. І. Б., реєстраційний номер облікової картки, період роботи), обов'язково зазначається така інформація:

  • сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою);
  • розмір та сума ПСП (за наявності);
  • сума нарахованого ЄСВ;
  • сума нарахованого та утриманого ПДФО (а також військового збору, хоча ця сума на розрахунок не впливає).

 

Подання декларації

Для реалізації права на податкову знижку платнику необхідно заповнити і подати декларацію про доходи до 31 грудня року, що настає за звітним. Як ми писали раніше, сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Нагадаємо, що Мінфін наказом від 06.06.2017 р. №556 виклав в новій редакції форму декларації про майновий стан і доходи. Однак подавати її необхідно буде тільки в 2018 році при звітуванні за 2017 рік. Докладніше про зміни у новій декларації читайте у аналітиці.

Декларація за 2016 рік подається ще за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 15.09.2016 р. №821.

Розглянемо детальніше види витрат, що мають певні особливості

 

Кошти сплачені за лікування

Згідно з п. 1 розділу XIX ПКУ право на цю знижку виникає з 1 січня року, наступного за роком, у якому набере чинності закон про загальнообов'язкове державне соціальне медичне страхування. А оскільки такий закон ще не набрав чинності, відповідно витрати на лікування ані в 2016, ані 2017 роках не потраплять до податкової знижки.

 

Витрати на освіту

До податкової знижки включаються витрати на середню професійну та вищу освіту фізособи або члену його сім’ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти, у т. ч. усиновлені). При звітуванні за 2016 рік для отримання податкової знижки за 2016 рік така сума не може перевищувати 1930 грн в розрахунку на кожну особу, яка навчалася, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом 2016 року (розрахунок за 2016 рік наведено у листі податківців).

З 2017 року при застосуванні податкової знижки:

  • більше немає граничної дозволеної суми витрат на навчання в розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року);
  • податкова знижка на навчання може бути застосована незалежно від факту отримання чи не отримання заробітної плати особою, на користь якої здійснюється оплата навчання;
  • однак, як і раніше, кошти на навчання мають бути сплачені виключно вітчизняним навчальним закладам.

 Про це говорили й податківці з ДФС у Дніпропетровській області. Однак у підкатегорії 103.06.03 ресурсу "ЗІР" міститься протилежна думка з приводу можливості отримання податкової знижки у разі оплати за студента, який паралельно навчанню працює та отримує зарплату. В ньому податківці дійшли такого висновку: «Якщо студент протягом року одночасно навчався і працював, отримував заробітну плату, то право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року має сам студент за умови документального підтвердження понесених витрат на навчання, а не його батьки, так як він вже не перебуває на утриманні.

Водночас, якщо студент влаштувався на роботу лише після закінчення навчання у звітному році та до моменту свого працевлаштування не отримував заробітну плату, то право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року має той з батьків, який фактично здійснював оплату за навчання.»

Тож, як будуть на практиці приймати рішення податківці – невідомо.

Також слід пам’ятати про правильне оформлення договору про навчання.

Скористатися правом на податкову знижку за навчання дитини може один з батьків, за умови надання ним відповідних підтверджуючих документів, зокрема, договору про навчання дитини, який укладений між навчальним закладом та дитиною, квитанції про оплату за навчання, довідки про доходи.

Але у договорі про навчання повинно бути зазначено прізвище, ім’я та по батькові особи, яка буде безпосередньо навчатися (дитини).

Також податківці у своїх роз’ясненнях зазначають, що на їх вимогу, крім декларації про доходи, фізособа - претендент на податкову знижку має надати:

  • відповідні платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери;
  • договір з навчальним закладом;
  • довідку про отримані у звітному році доходи;
  • документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення).

При цьому податківці радять для прискорення проведення розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету, і забезпечення правильності визначення зазначених сум надавати копії зазначених документів.

Зазвичай, навчання розпочинається 1 вересня, але сплата відбувається за весь навчальний рік (що включає місяці наступного за звітним роком), то до витрат звітного року, потрапить лише частина суми оплати за місяці звітного року, а інша частина може бути відображена в декларації за наступний рік (лист від 24.05.2017 р. №331/К/99-99-13-01-03-14/ІПК).

Зазначимо, що суми коштів, сплачені платником податку на користь вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти для компенсації вартості навчання такого платника податку (члену його сім’ї) на інтернатурі, можуть прийматися у розрахунок податкової знижки такого платника податку за звітний рік (читайте тут). А от витрати на оплату військової кафедри до податкової знижки не потраплять.

 

Пожертвування на благодійність

До податкової знижки включаються витрати лише у розмірі, що не перевищує 4% від суми річної заробітної плати за завітний період. У випадку застосування ПСП, така сума зменшується на її розмір.

При цьому організація, що отримує пожертви або благодійні внески, повинна бути внесена до Реєстру неприбуткових організацій (установ) і відповідно не бути платником податку на прибуток. Також податківці у своїх роз’ясненнях у підкатегорії 103.06.03 "ЗІР" вказують на необхідність оформлення договору пожертви для отримання податкової знижки. При цьому вони зазначили, що договір про пожертву є укладеним з моменту прийняття пожертви. Тому його копія буде одним із підтверджуючих документів, які необхідно надати фізособою до ДФС.

 

Витрати на переобладнання ТЗ

До таких витрати відносять витрати на переобладнання ТЗ для роботи на зрідженому газу чи біопаливі. При цьому необхідно мати на руках документи, що підтверджують такі витрати на встановлення устаткування, сертифікат відповідності переобладнаного ТЗ та свідоцтво про реєстрацію такого ТЗ (техпаспорт) (див. консультацію).

До податкової пільги потраплять лише витрати, понесені у 2016 році. У випадку ж їх не використання до кінця 2017 року, право на включення таких витрат в наступних роках не передбачено.

 

Відсотки за користування іпотечним житловим кредитом

При розрахунку суми відсотків, що потрапляє до податкової знижки, необхідно користуватись статтею 175 ПКУ. Так, право на податкову знижку у платника податків виникає в разі, якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема, згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла. Право на включення до податкової знижки такої суми надається платнику податку за одним іпотечним кредитом протягом 10 послідовних календарних років починаючи з року, в якому або об'єкт житлової іпотеки придбавається, або збудований об'єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податку та починає використовуватися як основне місце проживання.

До податкової знижки включаються не всі сплачені протягом звітного податкового року проценти, а лише певна їх частина (впливає на це загальна площа нерухомості). Частина суми процентів, що включається до податкової знижки, має дорівнювати добутку суми процентів і коефіцієнта, розрахованого згідно з п. 175.3 ПКУ. Застосування коефіцієнта прямо залежить від фактичної загальної площі житла. Якщо площа житла, придбаного за рахунок іпотечного житлового кредиту, не перевищує 100 кв. м, фізособа має право включити до податкової знижки всю суму сплачених процентів.

Розраховується коефіцієнт за формулою:

К = МП : ФП,

де:

К — коефіцієнт;

МП — мінімальна загальна площа житла, що дорівнює 100 квадратним метрам;

ФП — фактична загальна площа житла, що будується (придбавається) платником податку за рахунок іпотечного кредиту.

У разі якщо коефіцієнт більший ніж одиниця до податкової знижки включається сума фактично сплачених процентів за іпотечним кредитом без застосування такого коефіцієнта.

У листі від 24.03.2017 р. №7383/7/99-99-13-01-03-17 податківці зазначили: якщо об’єкт іпотеки реалізується, то платник податку все одно має право на включення до податкової знижки суми відсотків сплаченої за завітний місяць, навіть за умови відсутності реєстрації за місцезнаходженням майна на кінець року.

Але якщо умовами кредитного договору передбачено погашення кредиту шляхом ануїтетних платежів і у платіжному або розрахунковому документі зазначається лише загальна сума виплат без розбивки на проценти і основну суму боргу, то у платника податку відсутні підстави для включення до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового року частини суми процентів, сплачених таким платником податку за користування іпотечним житловим кредитом.

Розглянемо застосування податкової знижки на прикладі.

Приклад. Фізична особа, є найманим працівником, та за 2016 рік відповідно до отриманої довідки про нараховану зарплату отримала дохід у розмірі 84000 грн, з яких відповідно було утримано 15120 грн ПДФО та 1260 грн військового збору. Фізособою було сплачено 9600 грн за навчальний рік навчання своєї дитини у ВНЗ. Навчання триває з 1 вересня по 30 червня.

Граничний розмір витрат, що може потрапити до податкової знижки становить: 10 місяців * 1930 грн = 19300 гривень. З огляду на це, значення сплачена є меншою, тому до податкової знижки потрапить вся сума.

Однак варто враховувати, що навчання відбувається у звітному році тільки 4 місяці, а інші 6 припадають на наступний рік. Тому до податкової знижки за 2016 рік потрапить сума: 9600/10*4 = 3840,00 гривень. Залишок 5760,00 гривень потрапить до податкової знижки за 2017 рік та буде зазначатися у декларації за цей рік.

Відповідно база оподаткування за 2016 рік з урахуванням податкової знижки буде дорівнювати: 84 000,00 – 3840 = 80160 гривень. ПДФО в такому разі становить 80160*18%=14428,80 гривень. А отже, платнику податку повинно бути повернено податковим органом на розрахунковий рахунок, зазначений у декларації: 691,20 грн = 15120,00 – 14428,80.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»