• Посилання скопійовано

Податкова знижка як можливість повернути частину ПДФО

Тема про те, як повернути частину сплаченого ПДФО з бюджету на підставі податкової знижки, не нова, але вічна. Поговоримо, як нею скористатися, а також врахувати деякі витрати для обчислення податкової знижки

Податкова знижка як можливість повернути частину ПДФО

Звісно, ми про це писали і раніше. Про основні принципи застосування податкової знижки можна прочитати тут, а про актуальний перелік витрат, що включаються до розрахунку податкової знижки податківці писали ось тут.

То ж у цій статті зупинимось на нюансах користування податковою знижкою за 2017 рік шляхом декларування у 2018 році.

 

Що таке податкова знижка?

Якщо простими словами, то це сума витрат, на які ви можете зменшити ваш оподаткований дохід з метою перерахунку ПДФО, який підлягав до сплати.

Під оподаткованим доходом мається на увазі тільки дохід у вигляді зарплати.

Витрати можуть бути різними (про це читайте за посиланням вище), але й дохід, і витрати мають бути документально підтверджені.

Головний результат застосовування податкової знижки – це повернення зайво сплаченої суми ПДФО з бюджету. Але, щоб скористатися податковою знижкою за певний рік, слід подати декларацію про майновий стан та доходи до ДПІ. 

 

В який строк необхідно подати декларацію?

Тут треба знати головне правило – декларація про майновий стан та доходи подається з різних причин, але лише одна за один звітний період. Отже, якщо у вас кілька підстав для її подання, то орієнтуватися слід на всі строки, встановлені для таких підстав, і обирати з них найкоротший.

У загальному випадку, якщо фізична особа зобов’язана подати декларацію згідно з нормами ПКУ, то граничний термін для її подання встановлено до 1 травня 2018 року. Втім, оскільки 1 травня – це святковий день, то кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2017 році, триває до 2 травня поточного року. Про це податківці писали тут.

Але якщо вона є підприємцем, то строк подання декларації коротший  - 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року). Останній день подання декларації в цьому випадку за 2017 рік був 09.02.2018 р.

Фізособи -  платники податку-резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, подають декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

Якщо ж декларація подається виключно з метою отримання податкової знижки, то така декларація подається до 31.12.2018 року.

Про такі строки податківці зазначали у своєму нещодавньому роз’ясненні.

 

Якщо в декларації є помилки

Складаючи декларацію про майновий стан та доходи, фізособа може помилитися. Тому радимо скористатися правом на отримання роз’яснень від податківців при її складанні.

Усе про бланки і звітність – 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

ПІДПИСАТИСЬ

Хочете подивитись,як це виглядає?

Але якщо вже помилилися, ось як це виправити.

Якщо помилка виявлена до закінчення строку подання декларації, треба подати звітну нову форму. Таке подання скасує попередню з неправильними даними. Подання звітної нової форми не тягне штрафних санкцій.

Якщо ж строк подання декларації вже минув, то слід діяти за п. 50.1 ПКУ. Ви маєте:

  •  або подати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми до подання уточнюючого розрахунку;
  • або відобразити суму недоплати в складі декларації із цього податку за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на розмір штрафу, — 5% від такої суми, зі збільшенням загальної суми грошового зобов'язання із цього податку.

Про це податківці писали тут.

Звісно, що штраф (а можливо, і пеня за ст. 129 ПКУ) будуть лише, якщо ви занизили в декларації суму ПДФО та ВЗ до сплати у бюджет. Про це податківці писали тут.  Ми не виключаємо, що податківці спробують застосувати ці санкції і у випадку, якщо ви завищили у декларації суму податкової знижки і, як наслідок, суму ПДФО до повернення. Отже, рахуйте їх уважно, а якщо вже помилилися – виправляйте до закінчення граничного строку подання декларації.

У попередніх наших аналітичних матеріалах ми вже розглядали докладно деякі витрати, що можна включати до податкової знижки. Нагадаємо про них і те, як це працює у 2018 році.

 

Витрати на здобуття освіти

З 01.01.2017 р. усунуто граничний розмір для витрат, що понесені на  користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення.

То ж при звітуванні за 2017 рік витрати на навчання включаються без обмежень (на відміну від звітування за 2016 рік). Про це податківці нагадували тут.

До податкової знижки витрати на навчання включає та особа яка безпосередньо здійснює оплату за навчання себе або члена його сім’ї. Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розд. IV ПКУ вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені. Про це ми писали ось тут

 

Приклад № 1. Батько у 2017 році мав витрати на навчання у 2017 році сина (чи іншого члена сім’ї першого ступеня споріднення) у розмірі 10 000 грн. За 2017 рік батько отримав 100 000 грн заробітної плати, з якої утримано 18 000 грн ПДФО. Податкова соціальна пільга до заробітної плати батька не застосовувалася.

Розраховуємо суму ПДФО, яка підлягає поверненню внаслідок застосування платником права на податкову знижку:

  • визначаємо базу оподаткування: 100000 – 10000 = 90000 грн;
  • визначаємо суму ПДФО із цієї бази: 90000 х 18% = 16200 грн;
  • визначаємо суму ПДФО, яка підлягає поверненню (шляхом різниці між фактично утриманим податком та податком, який слід утримати внаслідок застосування податкової знижки): 18000 – 16200 = 1800 грн.

Таким чином, сума ПДФО, яка підлягає поверненню внаслідок застосування платником права на податкову знижку, становить 1800 грн.

 

Проценти за користування іпотечним кредитом

Про умови включення до складу витрат відсотків по іпотечному кредиту на житло ми писали тут  та тут.

А хто отримує податкову знижку, якщо житло знаходиться у спільній власності? Виходячи з пунктів 166.3.1 та 175.1 ПКУ можна дійти висновку, що право на податкову знижку отримує той із подружжя, хто безпосередньо є позичальником такого кредиту.

За вимогою податківців необхідно буде надати документи, що підтверджують такі витрати, а саме:

  • кредитний договір та нотаріально завірений договір іпотеки;
  • відповідні платіжні документи, у яких чітко визначено суму сплачених відсотків за користування іпотечним кредитом та прізвище, ім’я, по батькові платника податку як платника цих процентів (рахунок з печаткою про перерахування коштів через касу, платіжне доручення банку з відміткою про перерахування коштів);
  • паспорт платника податку з позначкою про реєстрацію за місцезнаходженням житлового будинку (квартири, кімнати), щодо якого оформлено іпотечний житловий кредит.

 

Приклад № 2. Фізична особа сплатила за 2017 рік процентів за іпотечним кредитом на суму 70 000,00 грн. Площа квартири становить 120 квадратних метрів. Заробітна плата особи за рік становить 204 тис. грн, з яких відповідно сплачено ПДФО у розмірі 36720 гривень.

Оскільки площа квартири перевищує 100 квадратних метрів, то до податкової знижки потрапить не вся сума відсотків, а лише певна частина. То ж перш за все необхідно розрахувати відповідний коєфіціент:

К = 100 кв. м. :120 кв. м. = 0,83

Відповідно до податкової знижки фізособи потрапить 58100 гривень (70 000 * 0,83).

База оподаткування за 2017 рік з урахуванням податкової знижки буде дорівнювати: 204 000,00 – 58100,00 = 145 900,00 гривень.

ПДФО, який треба сплатити, в такому разі становить 145 900,00*18%=26262,00 гривень.

А отже, платнику податку повинно бути повернено податковим органом на розрахунковий рахунок, зазначений у декларації: 10458,00 грн = 36720,00 – 26262,00.

 

Вартість оплати допоміжних репродуктивних технологій

Податківці нагадували, що жінка, щодо якої застосовувалась лікувальна програма ДРТ (допоміжних репродуктивних технологій), має право включити до податкової знижки фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати, зокрема, вартість проведених обстежень, визначених у Порядку №787 в рамках такої лікувальної програми.

Зверніть увагу: податківці наполягають, що скористатися правом на так податкову знижку може саме жінка. Чоловік, який оплатив такі процедури за дружину, ні.

А ми нагадуємо, що вартість таких витрат у сумі не повинна перевищувати 1/3 доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік.

 

Витрати на страхування

До податкової знижки потраплять витрати платника податків на страхування та внески:

  • за договором довгострокового страхування життя (більше п’яти років);
  • недержавного пенсійного забезпечення;
  • на банківський пенсійний депозитний рахунок;

При цьому, встановленно граничну суму, що включається до витрат:

- при страхуванні платника податку або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом платника податку, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління чи за їх сукупністю — суму, визначену в абзаці першому пп. 169.4.1 ПКУ (у 2017 р. — 2 240 грн);

- при страхуванні члена сім’ї платника податку першого ступеня споріднення або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління на користь такого члена сім’ї чи за їх сукупністю —  50 % суми, визначеної у вищезазначеному абзаці, в розрахунку на кожного застрахованого члена сім’ї (у 2017 р. — 1 120 грн).

Зверніть увагу, що страхування від нещасних випадків не належить до довгострокового страхування життя, а отже такі суми не включаються до витрат при розрахунку податкової знижки.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»