• Посилання скопійовано

Придбання сільгосппродукції у населення

Доходи, отримані від продажу власної сільгосппродукції, не включаються до оподатковуваного доходу. Щоправда, для звільнення від оподаткування ПДФО та військовим збором слід дотримуватися певних умов, про які і поговоримо

Придбання сільгосппродукції у населення

Умови для звільнення від оподаткування доходів фізособи, отриманих від продажу власної сільгосппродукції, встановлено у пп. 165.1.24 ПКУ. У цій нормі визначено, в яких випадках доходи від продажу власної сільгосппродукції підлягають оподаткуванню, а в яких – звільняються. А залежить це від розміру земельних ділянок, якщо йдеться про сільгосппродукцію рослинництва, та від річного обсягу проданої продукції тваринництва певних груп за УКТ ЗЕД.

Якщо умови пп. 165.1.24 ПКУ не виконуються, такі доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

 

Продукція рослинництва

Перша умова – це розмір земельної ділянки. Отже, отримані доходи не оподатковуються ПДФО та військовим збором, якщо сільгосппродукція вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізособою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених ЗКУ.

 

Норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам:

а) для ведення фермерського господарства – в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району;

б) для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 га;

в) для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара;

г) для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 га, в селищах – не більше 0,15 га, в містах – не більше 0,10 га;

ґ) для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 га;

д) для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,01 га.

Стаття 121 ЗКУ

 

Увага: земельні ділянки, які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), а також розмір виділених в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), які не використовуються, не враховуються до цього обмеження.

Друга умова – це довідка про наявність земельних ділянок. За цією умовою власник сільгосппродукції (крім продукції тваринництва) повинен подати податковому агенту копію довідки затвердженої форми. Форму довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок (форма №3ДФ) та порядок її видачі затверджено наказом Міндоходів від 17.01.2014 р. №32. Довідка, яка надається на підставі відомостей з Державного земельного кадастру (за наявності), видається безоплатно сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) фізособи протягом 5 р. д. з дня отримання письмової заяви.

 

Зверніть увагу!

У разі зміни інформації, зазначеної у довідці, власник сільгосппродукції письмово інформує сільську, селищну, міську раду, яка протягом 5 р. д. видає нову довідку з урахуванням відповідних змін. При цьому попередня довідка анулюється.

 

Така довідка видається строком на п'ять років, причому дата, до якої вона дійсна, зазначається у самому документі. Проте оригінал довідки зберігається у власника сільгосппродукції протягом строку позовної давності з дати закінчення дії такої довідки (загальна позовна давність – 3 роки).

Отже, під час продажу сільгосппродукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту копію такої довідки, де зазначено розмір земельної ділянки у гектарах. Оригінал довідки зберігається у власника продукції. I якщо продавець сільгосппродукції – фізособа надав суб'єкту господарювання, який є податковим агентом, копію чинної довідки і дані цього документа свідчать про наявність у такої фізичної особи права на застосування зазначеної пільги, то покупець-СГ не утримує ПДФО та військовий збір з доходу, що виплачується за сільгосппродукцію.

Доходи, отримані від продажу власної сільгосппродукції з особистого селянського господарства, вирощеної на земельних ділянках площею понад 2 гектари, підлягають оподаткуванню на загальних підставах. Податкові органи повідомляють, що фізособа зобов'язана включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного року, а також самостійно сплатити узгоджені ПЗ до 1 серпня року, наступного за звітним.

 

Зверніть увагу!

Якщо фізособа має ще земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості) для садівництва або дачного будівництва, присадибну ділянку, вони у критерій 2 га не враховуються, а свідчитиме про це інформація з довідки, в якій зазначено вид цільового призначення земельної ділянки.

 

Хоча у листі ДФС від 13.01.2016 р. №421/6/99-99-19-01-03-15 повідомлялось, що покупець – податковий агент при нарахуванні (виплаті) доходу фізособі за придбану у неї сільгосппродукцію має виконати всі функції податкового агента, зокрема щодо утримання та перерахування податків.

На нашу думку, варто погодитися з другою позицією, адже у пп. 165.1.24 ПКУ зазначено, що доходи «підлягають оподаткуванню на загальних підставах». А функції податкового агента при виплаті доходів фізособам якраз і є такими «загальними підставами».

Проте рекомендуємо отримати власну податкову консультацію, якщо податковий агент вирішить не утримувати податки.

 

Відображення у звітності

Згідно з пп. 168.1.1 ПКУ податковий агент, який нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід на користь фізособи, зобов'язаний утримувати ПДФО та військовий збір зі суми такого доходу за його рахунок.

А згідно з пп. 168.2.1 ПКУ фізична особа, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, зобов'язана включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати декларацію за наслідками звітного податкового року, а також самостійно сплатити ПЗ.

 

Хто не є податковим агентом

Особою, яка не є податковим агентом, вважається нерезидент або фізична особа, яка не має статусу суб'єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка перебуває на обліку у контролюючих органах як особа, що провадить незалежну професійну діяльність.

Підпункт 168.2.2 ПКУ

 

Тому в будь-якому разі придбання сільгосппродукції у фізосіб має відображатися у податковому розрахунку форми №1ДФ:

  • ознака доходу «148» – доходи від продажу сільгосппродукції, крім продукції тваринництва (якщо є підстави для неоподаткування);
  • ознака доходу «127» – інші доходи, які включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу (у разі недотримання вимог пп. 165.1.24 ПКУ). Наприклад, якщо розміри земельних ділянок перевищують норми, встановлені ЗКУ, або фізособа не надала покупцю – податковому агенту копію довідки №3ДФ.

 

Продукція тваринництва

При закупівлі продукції тваринництва діють окремі правила.

Перша умова відповідно до пп. 165.1.24 ПКУ – це продаж власної продукції тваринництва груп 1 – 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД.

 

Продукція тваринництва

Група 01 – живі тварини.

Група 02 – м'ясо та їстівні субпродукти.

Група 03 – риба і ракоподібні, молюски та інші водяні безхребетні.

Група 04 – молоко та молочні продукти; яйця птиці; натуральний мед; їстівні продукти тваринного походження, в іншому місці не зазначені.

Група 05 – інші продукти тваринного походження, в іншому місці не зазначені.

Група 15 – жири та олії тваринного або рослинного походження; продукти їх розщеплення; готові харчові жири; воски тваринного або рослинного походження.

Група 16 – готові харчові продукти з м'яса, риби або ракоподібних, молюсків або інших водяних безхребетних.

Група 41 – шкури необроблені (крім натурального та штучного хутра) і шкіра вичинена.

 

Друга умова: отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 50 розмірів МЗП, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. У 2019 році річний неоподатковуваний дохід становить 208650,00 грн.

Фізособи продають зазначену продукцію без довідки про наявність земельних ділянок.

У разі коли сума отриманого доходу перевищує встановлений розмір, фізособа зобов'язана надати контролюючому органу довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною, міською радою або радою об'єднаних територіальних громад, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва.

Якщо довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, оподаткуванню підлягає дохід, що перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Якщо фізособа не підтвердила самостійного вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, доходи від продажу якої вона отримала, такі доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

 

Відображення у звітності

У податковому розрахунку форма №1ДФ нарахований та виплачений дохід відображається з ознакою доходу «179» – доходи від продажу продукції тваринництва. Тому податковому агенту – покупцю та фізособі-продавцю слід дотримуватися таких вимог:

  • у разі продажу тільки власної продукції тваринництва подавати довідку про наявність земельних ділянок податковому агенту не потрібно;
  • здійснювати продаж товарів груп УКТ ЗЕД, зазначених у пп. 165.1.24 ПКУ;
  • у 2019 році річний неоподатковуваний дохід від продажу становить 208650 грн;
  • якщо у 2019 році дохід за рік перевищує 208650 грн, фізособа повинна підтвердити самостійне вирощування продукції довідкою довільної форми від сільради. У цьому випадку оподаткуванню ПДФО та військовим збором підлягає дохід, який перевищує граничну суму;
  • якщо походження продукції не підтверджено, то у разі перевищення граничної суми доходу фізособа самостійно оподатковує такі доходи ПДФО та військовим збором.

 

Документальне оформлення

Під час закупівлі сільгосппродукції покупець-СГ, який є податковим агентом, зацікавлений підтвердити свої дії щодо неутримання ПДФО та військового збору при виплаті доходу фізособі за такою операцією. Таку операцію можна оформити двосторонніми актами:

  • закупівельним актом. Закупівельний акт застосовується у випадках, коли сільгосппродукція придбавається в однієї особи (форма затверджена наказом Мінекономіки від 17.06.2003 р. №157, додаток 5, і є рекомендованою, тому можна розробити власну форму);
  • закупівельними відомостями. Затвердженої форми немає, проте цей документ належить до касових документів згідно з Положенням №148.

У цих документах потрібно навести прізвища здавальників, їхні адреси, обсяги зданої продукції, зокрема УКТ ЗЕД (щоб забезпечити підтвердження щодо неутримання ПДФО та військового збору), а також суму виплаченої готівки.

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»