• Посилання скопійовано

Роботодавець оплачує працівнику путівку: що з податками та ЄСВ?

Податківці нагадали, що вартість наданої (оплаченої) роботодавцем путівки належить до бази нарахування ЄСВ. А як щодо ПДФО та ВЗ?

Роботодавець оплачує працівнику путівку: що з податками та ЄСВ?

Чому на вартість путівки нараховується ЄСВ: роз'яснення ДПС 

ДПС в Івано-Франківській області інформує, що вартість путівки, яка надається підприємством (роботодавцем) працівнику, є базою нарахування єдиного внеску.

Нагадаємо, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України від 08.07.2010 р. №2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» базою нарахування єдиного внеску для підприємств, установ та організацій, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та сума винагороди фізичній особі за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні ЄВ встановлено Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. №5.

Підпунктом 2.3.4 п. 2.3 розд. 2 Інструкції №5 визначено, що вартість путівок працівникам та членам їхніх сімей на лікування та відпочинок, екскурсії або суми компенсацій, видані замість путівок за рахунок коштів підприємства (крім випадків, указаних у п. 3.2 розд. 3 Інструкції №5), входять до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат. Тобто, вартість путівки, що надається підприємством (роботодавцем) працівнику, є базою нарахування ЄВ.

 

ПДФО та ВЗ

Тут ми розглядали таку ситуацію. Якщо коротко, то вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або членів його сім'ї першого ступеня споріднення, які надаються його роботодавцем – платником податку на прибуток підприємств безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) один раз на календарний рік, за умови, що вартість путівки (розмір знижки) не перевищує 5 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року, не оподатковується ПДФО (абз. 2 пп. 165.1.35 ПКУ). Не оподатковується такий дохід і ВЗ згідно з пп. 1.7 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ.

Але звільнення відбувається, якщо виконуються усі названі вище вимоги:

  • путівка надається у санаторій або пансіонат в Україні (закороднний відпочинок пільг не має) 
  • путівка надається  (оплачується) раз на рік
  • по путівці їде або сам працівник, або члени його сім'ї – чоловік, дружина, діти, батьки (або вони їдуть разом) 
  • роботодавець – юрособа і платник податку на прибуток
  • вартість путівки (або її частини, оплаченої роботодавцем) не перевищує 5 х 6000 = 30000 грн. у 2021 році. 

Джерело: ДПС у Івано-Франківській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»