• Посилання скопійовано

Порядок звільнення від ПДВ операції з постачання послуг, пов’язаних із транзитними перевезеннями

Лист ДПСУ від 28.03.2012 р. №8971/7/15-3417-26 «Щодо порядку застосування норм пункту 197.8 статті 197 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755-VI»

Податкова роз’яснила порядок застосування норм п. 197.8 ст. 197 ПКУ, відповідно до якого звільняються від обкладення ПДВ операції з постачання послуг з перевезення (переміщення) пасажирів та вантажів транзитом через митну територію України, а також постачання послуг, пов’язаних із таким перевезенням (переміщенням).

В розумінні норм Закону від 20.10.99 р. №1172-XIV «Про транзит вантажів» транзитним перевезенням є не лише частина маршруту між двома пунктами або в межах одного пункту пропуску через державний кордон України, а й перевезення вантажів по всьому маршруту в межах договорів транзитного перевезення.

Статтею 6 Закону №1172-XIV визначено, якими документами має супроводжуватися транзит вантажів: ТТН, складеною мовою міжнародного спілкування. Залежно від обраного виду транспорту такою накладною може бути авіаційна вантажна накладна (Air Waybill), міжнародна автомобільна накладна (CMR), накладна УМВС (СМГС), накладна ЦІМ (СІМ), накладна ЦІМ/УМВС (CIM/SMGS, ЦИМ/СМГС), коносамент (Bill of Lading). Крім цього, транзит вантажів може супроводжуватися (за наявності) рахунком-фактурою (Invoice) або іншим документом, що вказує вартість товару, пакувальним листком (специфікацією), вантажною відомістю (Cargo Manifest), книжкою МДП (Carnet TIR), книжкою ATA (Carnet ATA). При декларуванні транзитних вантажів до митних органів подається вантажна митна декларація або накладна УМВС (СМГС), накладна ЦІМ (СІМ), накладна ЦІМ/УМВС (CIM/SMGS, ЦИМ/СМГС), книжка МДП (Carnet TIR), книжка ATA (Carnet ATA), необхідні для здійснення митного контролю.

Отже, пільга, визначена п. 197.8 ст. 197 ПКУ, застосовується до операцій з постачання послуг з транзитного перевезення по всьому маршруту перевезення вантажів в цілому, без поділу його на відрізки в межах митної території України та поза її межами.

Щодо застосування норм пп. 195.1.3 ст. 195 ПКУ, згідно з яким за ставкою 0% оподатковуються операції з міжнародного перевезення пасажирів і багажу та вантажів, то ця ставка до відрізків транзитного маршруту, які припадають на територію поза межами митної території України, застосовуватися не може, адже такі відрізки не є самостійними маршрутами, а є частинами повного маршруту транзитного перевезення.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»