• Посилання скопійовано

Помилка в ІПН покупця не означає недійсність ПН, якщо реальність госпоперації підтверджено

Ухвала ВАСУ від 08.12.2011 р. у справі №К-16795/09

Під час складання податкових накладних кожен бухгалтер звертає увагу на заповнення всіх її реквізитів, проте від помилок ніхто не застрахований. Але не всі помилки у реквізитах податкової накладної можуть призвести до її недійсності.

Свого часу ми неодноразово писали про такі помилки в судовій практиці. Так, у постанові від 09.09.2004 р. у справі №5/3258-12/433 ВГСУ зазначив, що помилка в індивідуальному податковому номері контрагента у податковій накладній не позбавляє права на включення сум ПДВ за нею до податкового кредиту.

Зауважимо, що суди і надалі дотримуються думки, що недоліки у заповненні податкової накладної платниками податків при визначенні індивідуального податкового номера покупця не роблять таку накладну недійсною та не свідчать про її неналежність та недопустимість як доказу. Така спірна податкова накладна не перешкоджає ідентифікації контрагента підприємства та встановленню достовірності фактичного здійснення господарської операції, сплати податку на додану вартість у складі ціни товару.

Щоправда, при цьому суд у своєму рішенні наголошує, що «...під час судового розгляду справи представником відповідача не заперечувався факт наявності під час перевірки спірної податкової накладної та інших документів, що підтверджують здійснення господарської операції...».

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»