• Посилання скопійовано

Нові ПДВ-облігації бізнесу доведеться продавати з 25-процентним дисконтом

Відшкодування експортерам ПДВ облігаціями внутрішньої держпозики вже практикувалося в Україні, і в умовах доброї ліквідності середня ефективна дохідність на вторинному ринку становила 12-18% річних

Якщо Міністерство фінансів і Державна податкова служба повернуться нині до цієї практики, то для ринку вони будуть цікаві з дисконтом не менше 25%. Таку думку висловила директор департаменту інвестицій та акціонерного капіталу одного з комерційних банків Ірина Охременко, повідомляє інформаційно-аналітичний центр HelpBizUA.
За словами експерта, зацікавленість до внутрішніх боргових цінних паперів України на сьогодні серйозно знижена як у внутрішніх інвесторів, так і у зовнішніх. «Нерезиденти давно переключилися у кращому разі на зовнішні українські бонди під страхом можливих дефолтів і девальвацій. У банках висока вартість ресурсів (нині депозитні ставки для фізосіб сягають 25% у багатьох банках) не дозволяє активно вкладати кошти у купівлю ОВДП з низькою дохідністю у власні портфелі», — розповіла Ірина Охременко.
«Звідси напрошується висновок, що при розміщенні випуску нових ПДВ-них державних боргових цінних паперів підприємства зіткнуться з певними труднощами. Для отримання зацікавленості вторинних інвесторів підприємствам доведеться продавати держпапери під ефективну ставку 30-35%, якщо банки використовуватимуть власні ресурси, або під 20-25%, якщо НБУ візьме ці ОВДП у рефінансування. Такий рівень ефективних ставок передбачає, що дисконт до ціни ПДВ-них ОВДП під час продажу може сягнути 25% при номінальній ставці випуску не нижче від поточної облікової ставки НБУ», — прогнозує експерт.
За її словами, для більшості підприємств така перспектива може стати досить невигідною. «Якщо буде новий випуск у поточних умовах і підприємства не підуть на поступки у ціні при його продажу вторинним інвесторам, то у такого випуску неминучим буде сумне майбутнє», — резюмує пані Охременко.
Нагадаємо, запропонована ДПС Концепція реформування податкової системи передбачає повернення до відшкодування ПДВ облігаціями. При цьому передбачається «добровільність здійснення такого відшкодування та зацікавленість усіх платників податків». Зокрема, розділ ХХ (Перехідні положення) ПКУ пропонується доповнити статтею 28 такого змісту:
«Бюджетне відшкодування сум податку на додану вартість за податкові періоди до 1 січня 2013 року здійснюється шляхом оформлення облігаціями внутрішньої державної позики. Порядок випуску, обігу, погашення зазначених облігацій внутрішньої державної позики затверджується КМУ, при цьому має бути забезпечено рівність умов для всіх платників податків щодо визначення способу відшкодування податку на додану вартість, добровільність здійснення такого відшкодування та зацікавленість усіх платників податків».

Джерело: UBR

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»