• Посилання скопійовано

Лоцманські послуги морським агентам звільняються від ПДВ

Лист ДПСУ від 11.01.2013 р. №247/5/15-3416, Інформаційний Лист ВГСУ від 22.01.2013 р. №01-06/86

Лоцманські послуги морським агентам звільняються від ПДВ

Ситуація: Державне Підприємство (далі - ДП) зобов'язалося за заявками Морського Агентства надавати послуги з лінійного і портового лоцманського проведення суден, надавати послуги Регіональних служб регулювання рухом суден (РС РРС) при проходженні їх водними шляхами в зоні відповідальності ДП.

Морське агентство, на підставі ст. ст. 116-119 Кодексу торговельного мореплавства України, є морським агентом іноземних суден, які здійснювали в вересні 2011 року перевезення (переміщення) іноземних пасажирів, а також вантажів транзитом через митну територію України та порти України.

В результаті виконання умов укладеного договору ДП на підставі заявок Морського Агентства надав послуги з лоцманського проведення та послуги з регулювання руху суднам (у т.ч. з урахуванням ПДВ). Причому, ДП при виставленні рахунків згідно з роз'ясненнями ДПАУ, наполягає на тому, що лоцманські послуги не звільняються від оподаткування ПДВ на підставі п.п. 197.8 ПКУ. (таке роз’яснення дійсно надавалось - Лист ДПАУ від 20.09.2011 р. №246/7/15-3417-01, який був згодом відкликаний).

Морське агентство оплатило рахунки без ПДВ з посиланням на п. 197.9 ПКУ. 

Отже, виникло два запитання:

Чи звільняються від оподаткування ПДВ послуги з лоцманського проведення та послуги з регулювання руху суднам як супутні транзиту та за якою нормою?

Якими документами слід підтвердити перевезення пасажирів та вантажу транзитом через митну територію України?

За відповідними роз’ясненнями ВГСУ звернувся до ДПСУ, яка відзначила, що:

1) операції з постачання послуг з перевезення (переміщення) пасажирів та вантажів транзитом через митну територію України звільняються від оподаткування ПДВ (п. 197.8 ПКУ).

Щодо документів, які надаються на підтвердження транзиту вантажів, то це супроводжується ТТН, складеною мовою міжнародного спілкування (ст. 6 Закон України від 20.10.99 року №1172-XIV "Про транзит вантажів", далі - Закон №1172). Залежно від обраного виду транспорту такою накладною може бути авіаційна вантажна накладна (Air Waybill), міжнародна автомобільна накладна (CMR), накладна УМВС (СМГС), коносамент (Bill of Lading) тощо.

Крім цього, транзит вантажів може супроводжуватися (за наявності) рахунком-фактурою (Invoice) або митною декларацією.

Щодо оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг, що надаються іноземним та вітчизняним суднам, які здійснюють міжнародні перевезення пасажирів, їхнього багажу та вантажів та оплачуються ними відповідно до законодавства України портовими зборами, то тут слід врахувати зміни, що вносились до ПКУ.

Відповідно до п. 197.9 ПКУ у період з 01.01.2011 р. до 30.06.2011 р. та з 01.08.2011 р. звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання послуг, що надаються іноземним та вітчизняним суднам, які здійснюють міжнародні перевезення пасажирів, їхнього багажу і вантажів та оплачуються ними відповідно до законодавства України портовими зборами.

ДПСУ наголошує, що основною умовою застосування такої пільги є наявність у порту документів, які підтверджують здійснення судном міжнародних перевезень.

Отримавши таке роз’яснення, ВГСУ зі своєї сторони видав Інформаційного Листа від 22.01.2013 р. №01-06/86, яким звернув увагу на спори, пов’язані із стягненням ПДВ, включеного до суми збору та плати за послуги, які надаються у морських торговельних портах України.

Спірна ситуація, наведена нами вище, була розглядом в суді  (Постанова Одеського апеляційного господарського суду від 17.05.2012 р. Справа №5017/55/2012). Вирішуючи цей спір, суд врахував два моменти:

1) відомості про вид митного режиму переміщення товару через митний кордон містить вантажна митна декларація (з 01.06.2012 року - митна декларація) із зазначенням назви судна, а також документи, що містять відмітки прикордонної служби;

2) ПКУ та інші Закони України, що регулюють питання перевезення (переміщення) пасажирів та вантажів транзитом, не містять визначення терміну "пов'язані послуги". Втім, приймаючи до уваги обов'язковість лоцманської проводки та регулювання руху суден, у разі здійснення транзитного перевезення пасажирів та вантажів через порти та територію України, послуги з лоцманського проведення суден та з регулювання руху суден є послугами, пов'язаними із таким перевезенням, а відтак, звільняються від оподаткування ПДВ згідно з п. 197.8 ПКУ. ВГСУ узагальнюючи розгляд подібних спорів, цілком підтримав такий підхід, проте уточнив, що таке звільнення від оподаткування ПДВ здійснюється незалежно від наявності або відсутності вантажу на судні під час знаходження його у міжнародному рейсі та прямуванні "у баласті" (без вантажу) до або з порту України для завантаження або вивантаження, перетинання при цьому кордону України та проведення митних процедур.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»