• Посилання скопійовано

Постачання ліків за ставкою 7%: складаємо податкові накладні та Реєстр

Міндоходів повідомило про особливості адміністрування ПДВ та ведення податкового обліку операцій з постачання ліків та виробів медичного призначення

Постачання ліків за ставкою 7%: складаємо податкові накладні та Реєстр

Міндоходів у листі від 04.04.2014 р. №7860/7/99-99-04-02-17 нагадують, що з 1 квітня 2014 року лікарські засоби та вироби медичного призначення постачаються з нарахуванням ставки ПДВ у розмірі 7%. При цьому податківці зауважують, що нова ставка податку є додатковою. Основною є лише ставка податку 20%. 

Придбані до 01.04.2014 р. лікарські засоби та медвироби реалізуються із застосуванням ставки 7%, незалежно від того, що їх придбання здійснювалося в умовах дії пільгового режиму оподаткування. При цьому, податок визначається у розмірі 7% бази оподаткування та додається до ціни лікарського засобу чи виробу медичного призначення. 

Окрім того, податківці роз'яснили, як при постачанні ліків і медвиробів за ставкою ПДВ 7% правильно оформляти податкові накладні та Реєстр виданих та отриманих податкових накладних, а також формувати податковий кредит. Розглянемо детальніше.

Складання податкових накладних 

Тимчасово податкові накладні (далі - ПН) як у паперовому, так і в електронному вигляді, на операції з постачання лікарських засобів та виробів медпризначення, які оподатковуються за ставкою 7%, складаються з урахуванням таких особливостей: 

- на операції з постачання лікарських засобів та виробів медпризначення, які оподатковуються за ставкою 7%, складається окрема ПН; 

- при формуванні порядкового номера такої ПН у полі, призначеному для коду виду діяльності, після порядкового номера через дріб проставляється спеціальна позначка "7";

- обсяг постачання лікарських засобів та медвиробів, що підлягає оподаткуванню ПДВ за ставкою 7%, вказується в ПН в графі 9 "Постачання на митній території України", оскільки ставка 7 відсотків не є основною. Номенклатура лікарських засобів та виробів медпризначення вказується у відповідних рядках розділу І податкової накладної. Сума податку вказується в розділі ІІІ податкової накладної в рядку "Податок на додану вартість" в графі 9 та переноситься в графу 12. У розділі ІV податкової накладної в графах 9 та 12 вказується загальна вартість лікарських засобів та виробів медичного призначення з ПДВ;

- решта полів ПН заповнюється в загальному порядку. 

Реєстри виданих та отриманих податкових накладних

Податкові накладні, складені на операції з постачання лікарських засобів та виробів медпризначення, які оподатковуються за ставкою 7%, відображаються в розділі І Реєстру виданих та отриманих податкових накладних (далі – Реєстр) з урахуванням таких особливостей: 

 - порядковий номер ПН має містити спеціальну позначку "7", яка проставляється після порядкового номера через дріб; 

- у графі 8 розділу І Реєстру вказується загальна вартість поставлених лікарських засобів та виробів медичного призначення з ПДВ; 

- у графі 9 розділу І Реєстру вказується сума ПДВ, обчислена у розмірі 7% від бази оподаткування;

- у графі 10 розділу І Реєстру вказується база оподаткування – вартість лікарських засобів та виробів медичного призначення без ПДВ;

- решта полів розділу І Реєстру заповнюється в загальному порядку. 

 Податкові накладні, отримані в зв’язку з придбанням лікарських засобів та виробів медичного призначення, які оподатковуються за ставкою 7 %, відображаються в розділі ІІ Реєстру в загальновстановленому порядку. Порядковий номер отриманої ПН має містити спеціальну позначку "7", яка проставляється після порядкового номера через дріб.

Формування податкового кредиту

ПДВ, сплачений платниками, що здійснюють постачання ліків та виробів медпризначення, при придбанні товарів та послуг як із застосуванням ставки 7 %, так і ставки 20 % (наприклад, комунальні послуги, канцтовари, меблі тощо), включаються до податкового кредиту в загальному порядку. Це стосується податкових накладних, які складені починаючи з 1 квітня поточного року та включені до Реєстру з квітня 2014 року та наступних звітних періодів. 

Суми ПДВ, що залишилися невикористаними станом на 01.04.2014 р. і будуть надалі використовуватися при здійсненні операцій з постачання ліків і медвиробів, які оподатковуються за ставкою 7%, можуть бути включені до податкового кредиту за правилами, встановленими абз. 6 п. 198.5 ст. 198 ПКУ. 

Якщо за результатами звітного періоду (квітень 2014 року та/або наступні звітні періоди) буде визначена від’ємна різниця між податковими зобов’язаннями і податковим кредитом, відшкодування такої різниці з бюджету здійснюватиметься в загальному порядку. 

Обговорити на Форумі >>>

Усі новини по темі >>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»