• Посилання скопійовано

Безкоштовне харчування працівників: що з ПДВ?

Сума ПДВ, сплачена (нарахована) підприємством в оплаті вартості харчування, включається до податкового кредиту. Окрім того, на вартість поставленого своїм співробітникам харчування підприємство нараховує податкові зобов'язання з ПДВ

Безкоштовне харчування працівників: що з ПДВ?

У листі  від 24.11.2015 р. №1633/10/02-32-15-01 ДФС у Вінницькій області, серед іншого, роз'яснила порядок оподаткування ПДВ операцій пов’язаних з наданням послуг безкоштовного харчування працівникам підприємства. 

Харчування працівників розділяють на два види: обов'язкове (передбачене законодавством) і добровільне. Форми його організації найрізноманітніші - від утримання підприємством власних їдалень або буфетів до перепродажу своїм працівникам обідів, куплених у сторонніх осіб (кафе, приватних підприємців тощо). Коли роботодавець надає послуги безкоштовного харчування працівників — це є соціальною гарантією трудовому колективу. Зазвичай її закріплюють у колдоговорі у розділі, присвяченому соціальним гарантіям.

Керуючись п. 198.1 ст. 198 ПКУ право на віднесення сум податку до податкового кредиту виникає у разі здійснення операцій з:

  •  придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг;
  • придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів, у тому числі при їх ввезенні на митну територію України (у тому числі у зв'язку з придбанням та/або ввезенням таких активів як внесок до статутного фонду та/або при передачі таких активів на баланс платника податку, уповноваженого вести облік результатів спільної діяльності).

Тобто сума ПДВ, сплачена (нарахована) підприємством в оплаті вартості харчування, включається до податкового кредиту.

На вартість поставленого своїм співробітникам харчування підприємство нараховує податкові зобов'язання з ПДВ. 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»