• Посилання скопійовано

Заповнюємо податкову накладну на послуги оренди з компенсацією комунальних послуг

У ДФС розповіли, як складається податкова накладна за операцією з постачання послуг оренди нежитлового приміщення, якщо договором передбачено компенсацію орендарем витрат на його утримання (комунальні послуги, тощо)

Заповнюємо податкову накладну на послуги оренди з компенсацією комунальних послуг

ДФС у підкатегорії 101.17 ресурсу "ЗІР" зазначили, що податкова накладна складається постачальником (орендодавцем) на суму орендної плати, яка включає в себе відшкодування (компенсацію) витрат, пов’язаних з утриманням та обслуговуванням орендованого майна.

У податковій накладній в окремих рядках зазначаються обов’язкові реквізити, зокрема:

  • опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість,
  • обсяг,
  • ціна постачання без урахування податку,
  • ставка податку та відповідна сума податку в цифровому значенні,
  • загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку,
  • код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг.

Якщо на дату складання документа, що засвідчує факт постачання послуг (наприклад, останній календарний день місяця) фактична вартість орендної плати відрізняється від розрахункової, яка була сплачена раніше, до такої податкової накладної має бути складений та зареєстрований в ЄРПН у встановлений ПКУ термін відповідний розрахунок коригування.

 

Від редакції

Справді, наразі у всіх орендодавців виникає питання щодо складання ПН при відшкодуванні комунальних послуг та енергоносіїв. Тож податківці у роз'ясненні навели алгоритм заповнення ПН за такою операцією, якщо таке відшкодування проводиться в рамках договору оренди. 

Вони вважають, що у вартості орендної плати за рухоме/нерухоме майно орендар має здійснювати економічне відшкодування (компенсацію) всіх елементів витрат, пов’язаних з послугами з надання майна в оренду.

Якщо орендар самостійно не укладає договори на споживання комунальних послуг та енергоносіїв з їх безпосередніми постачальниками, а здійснює відшкодування (компенсацію) орендодавцю витрат на їх оплату, то в договорі оренди визначається порядок розрахунку вартості спожитих орендарем комунальних послуг та енергоносіїв та їх оплати (відшкодування, компенсації). 

Якщо орендодавцем є небюджетна установа, то кошти, що отримуються від орендаря як відшкодування (компенсація) будь-яких витрат, передбачених договором оренди, включаються орендодавцем до бази оподаткування та оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку, оскільки є складовою частиною операцій з постачання послуг при наданні в оренду рухомого/нерухомого майна.

Тож відшкодування комунальних послуг в межах договору оренди є складовою орендної плати, тому у ПН має відображатися вся сума орендної плати разом з відшкодуваннням комунальних послуг під номенклатурою "Орендна плата" та з відповдіним кодом послуг за ДКПП у графі 3.3 розділу Б ПН. 

А от як складати ПН щодо відшкодування комунальних посуг за окремим договором щодо такого відшкодування -  у цьому роз'ясненні не зазначено. Тож з цього приводу потрібно звертатися до ДФС кожному з орендодавців самостійно. Адже Порядком № 1307 алгоритму складання таких ПН не встановлено. 

 

***

Аналітика від Дт-Кт (для передплатників):

 Нова податкова накладна та розрахунок коригування: приклади заповнення

Нова декларація з ПДВ: перше знайомство 

Номенклатура товарів/послуг у податковій накладній 

Податкова накладна з помилкою в коді УКТ ЗЕД: наслідки для продавця та покупця 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»