• Посилання скопійовано

Блокування реєстрації податкових накладних: оприлюднено проект критеріїв оцінки ступеня ризиків

Оприлюднено проект Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН, та Переліку документів, достатніх для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування

Блокування реєстрації податкових накладних: оприлюднено проект критеріїв оцінки ступеня ризиків

Одним із найгучніших нововведень податкової реформи 2017 року стало запровадження механізму так званого "блокування податкових накладних". Сама процедура зупинення має запрацювати уже відсьогодні, 1 квітня, і до 1 липня 2017 року діятиме у тестовому режимі. Протягом цього часу блокування реєстрації ПН та РК у ЄРПН здійснюватиметься без фактичного зупинення реєстрації ПН та РК у ЄРПН. Тобто реєстрація ПН та РК відбуватиметься, але  із попередженням платників ПДВ про зупинення реєстрації цих документів. Докладно про це ми розповідали в аналітиці.

Зупинення реєстрації податкової накладної та розрахунку коригування в ЄРПН відбувається у разі їх відповідності сукупності критеріїв оцінки ступеня ризиків, встановлених п. 74.2 ПКУ. Власне ці критерії й встановив нарешті Мінфін, хоча поки що лише у проекті.

 

Згідно з проектом наказу Мінфіну (завантажити), критеріями, достатніми для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН, буде:

 

  1. відношення середньомісячної суми сплачених на позабюджетні рахунки до фондів соціального та пенсійного страхування сум ЄСВ та до зведеного бюджету податків та зборів, окрім суми ПДВ, сплаченої при ввезенні товару на митну територію України, платником, яким подано податкову накладну, за останні 12 місяців до обсягу постачання зазначеного в зареєстрованих платником податків в ЄРПН податкових накладних у поточному місяці з урахуванням поданої податкової накладної, у випадках коли є факти невідповідності кількості/обсягів або відсутності придбання товару/отримання послуги при фактичній реалізації такого товару/послуги (з урахуванням наявних показників таблиці платника податків) та переважання в податковому кредиті кодів УКТ ЗЕД товарів,  зазначених у додатку 2 (більше 20 відс.), становить менше 0,2;
  2. відсутність документів, які засвідчують право суб’єкта господарювання на провадження певного виду діяльності (дозвільні документи, ліцензії на здійснення відповідної діяльності, які відповідно до законодавства передбачені для виробництва або реалізації цих товарів/послуг) стосовно товарів/послуг, які зазначено у податковій накладній/розрахунку коригування. Здійснюється перевірка відповідності кодів УКТ ЗЕД/кодів послуг, визначених у податковій накладній, яка реєструється в ЄРПН визначеним кодам УКТ ЗЕД/кодам послуг, за якими обов’язково має бути наявність у платника дозвільних документів, ліцензій на здійснення відповідної діяльності (за реквізитами документів дозвільного характеру з урахуванням терміну їх дії);
  3. посадову особу платника податків – юридичної особи чи платника податків – фізичну особу визнано судом винним у скоєнні злочину, передбаченого статтями 205 або 209 ККУ, якщо судимість за цей злочин не було погашено або знято; 
  4. відношення сум ПДВ, вказаних в зареєстрованих платником податків в ЄРПН розрахунках коригування для покупців – не платників податку у поточному місяці з урахуванням поданого розрахунку коригування до суми ПДВ, сплаченого до зведеного бюджету, окрім суми ПДВ, сплаченої при ввезенні товару на митну територію України, у місяці, за який надано такі розрахунки коригування, більше 0.2.

 

Цим же проектом наказу завтерджено Перелік документів, достатніх для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН.

 

Перелік документів повинен включати:

  • договори (зовнішньоекономічні контракти) з додатками, листування з контрагентами, митні декларації;
  • первинні документи щодо постачання товарів/послуг, зберігання й транспортування, навантаження, розвантаження продукції, складські документи, інвентаризаційні описи;
  • розрахункові документи, банківські виписки з особових рахунків;
  • рахунки-фактури (інвойси), акти приймання - передачі, надання послуг, накладні;
  • документи щодо підтвердження відповідності продукції (декларації про відповідність, паспорти якості, сертифікати відповідності тощо), наявність яких передбачена  договором або законодавством;
  • документальне підтвердження наявності трудових ресурсів, матеріально-технічних і технологічних можливостей для здійснення господарських операцій.

Письмові пояснення платника податку (окрім іншого, короткий опис взаємовідносин із контрагентом, зазначеним у податковій накладній/розрахунку коригування;  дата, номер податкової накладної, яка підтверджує факт придбання товару, зазначеного у ПН/РК тощо) та/або копії документів повинні бути завірені належним чином.

 

Наказ набере чинності з 1 липня 2017 року, а з 1 квітня 2017 року діє тестовий режим: блокування реєстрації ПН та РК у ЄРПН здійснюватиметься без фактичного зупинення реєстрації ПН та РК у ЄРПН. Тобто реєстрація ПН та РК відбуватиметься, але  із попередженням платників ПДВ про зупинення реєстрації цих документів.

 

Нагадуємо також, що 29 березня Уряд затвердив підстави для прийняття рішення комісією ДФС про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або про відмову в такій реєстрації.
Докладніше про них тут>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»