• Посилання скопійовано

Як заповнювати РК для виправлення помилок у ПН

Як заповнити РК кількісних і вартісних показників до ПН у разі виправлення помилок, допущених при складанні ПН, крім виправлення помилок в "Індивідуальному податковому номері", та номенклатурі товарів/послуг?

Як заповнювати РК для виправлення помилок у ПН

Податківці в "ЗІР" (підкатегорія 101.16) зазначають, що відповідно до п. 192.1 ПКУ у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг складається розрахунок коригування до податкової накладної.

Згідно із п. 21 Порядку №1307, постачальник (продавець) товарів/послуг складає розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної. 

Порядок складання розрахунку коригування аналогічний порядку, передбаченому для податкових накладних, крім випадків, передбачених Порядком №1307. Не допускається виправлення даних щодо дати складання податкової накладної та її порядкового номера.

У розрахунку коригування вказуються дата та номер податкової накладної, до якої вносяться зміни. 

Показники рядків І-ІХ розділу А табличної частини податкової накладної є розрахунковими та формуються на підставі даних розділу Б, а тому коригування показників розділу Б призводить до зміни показників розділу А. Таким чином показники рядків І-ІХ розділу А коригуються разом з відповідними показниками розділу Б.

Виправлення помилок у розділі Б у графах «Ознака імпортованого товару», «Одиниця виміру, «Код ставки (0% на 20% чи навпаки)», «Код пільги», «Код виду діяльності сільськогосподарського товаровиробника» податкової накладної здійснюється методом «сторно».

Податківці вважають, що у такому випадку слід:

1) виключити товарні позиції, що містять помилкове значення (зазначаються зі знаком «–»);

2) додати товарні позиції, які містять правильні значення. При цьому, у графі 1 рядка доданої товарної позиції з правильними показниками зазначається новий черговий порядковий номер рядка податкової накладної, який не зазначався раніше в податковій накладній, що коригується. 

У такому випадку у графі 2 зазначається причина коригування – «виправлення помилки».

Якщо платник податку при постачанні товарів/послуг, операції з постачання яких звільнені від оподаткування ПДВ, нарахував ПДВ із застосуванням ставки податку 20%, то з метою виправлення помилки такий платник зобов’язаний скласти розрахунок коригування до податкової накладної, у якому зазначається зі знаком «–» обсяг операції, до якого застосовувалась ставка 20%. Одночасно з цим платник податку зобов’язаний скласти нову податкову накладну на операцію, що звільнена від оподаткування ПДВ, із зазначенням у такій податковій накладній дати складання, що відповідає даті настання першої події за такою операцією, та зареєструвати таку накладну в ЄРПН.

***

Читайте також: Помилка в даті складання чи порядковому номері РК: чи можна зменшити податкові зобов’язання з ПДВ?

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»