• Посилання скопійовано

Податковий кредит за зареєстрованою ПН без кодів УКТ ЗЕД: Верховний Суд – за, а податківці – проти

ВСУ захищає право платника податку на податковий кредит за податковою накладною, в якій відсутній один з обов’язкових реквізитів (код УКТ ЗЕД), але яка була зареєстрована в ЄРПН

Податковий кредит за зареєстрованою ПН без кодів УКТ ЗЕД: Верховний Суд – за, а податківці – проти

Позиція податківців

Податківцями було проведено камеральну перевірку платника податку, під час якої було виявлено факт віднесення до податкового кредиту суми ПДВ, який підтверджується зареєстрованою в ЄРПН податковою накладною, але з відсутністю одного з обов’язкових реквізитів (коду УКТ ЗЕД).

Контролюючий орган зазначає:

  1. якщо податкова накладна не містить такого обов’язкового реквізиту як код УКТ ЗЕД, віднесення покупцем суми ПДВ до податкового кредиту є неправомірним (не зважаючи на те, що така накладна була зареєстрована);
  2. право на податковий кредит виникає у покупця після внесення постачальником відповідних виправлень до такої податкової накладної.

 

Позиція ВСУ

А от ВСУ у постанові від 20.06.2018 р. у справі №819/1383/17 підходить до цього питання з іншої сторони. 

Відповідно до п. 201.10 ПКУ при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов'язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в ЄРПН та надати покупцю за його вимогою.

Податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Підтвердженням продавцю прийняття його податкової накладної та/або розрахунку коригування до ЄРПН є квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі, яка надсилається протягом операційного дня. 

Таким чином, ВСУ вважає, що на підставі наявності квитанцій про реєстрацію ПН та відсутності квитанцій про неприйняття такої податкової, покупець має право на формування сум податкового кредиту за такими податковими накладними. При цьому відсутність коду УКТ ЗЕД та реєстрація такої накладної в ЄРПН є наслідком неналежного виконання контролюючим органом при такій реєстрації своїх обов'язків. А платник ПДВ через це страждати не повинен. 

Тому подальше виключення сум податкового кредиту за такими ПН, як і застосування до цього платника податків штрафних санкцій, є неправомірним.

 

Від редакції

ВСУ доволі влучно звернув увагу на обов’язок перевірки наявності всіх обов’язкових реквізитів в податковій накладній, що надається на реєстрацію саме контролюючим органом, а не покупцем.

Однак, на нашу думку, в цій ситуації платникові ПДВ просто пощастило. Адже, дійсно, податкова накладна була зареєстрована із відсутністю в ній обов’язкового за п. 201.1 ПКУ реквізиту, і це порушення постачальника. Навряд чи такі рішення стануть загальною практикою. Зі свого боку, навряд чи й податківці в майбутньому будуть орієнтуватись на цей висновок ВСУ.

Тож, тим платникам податку, які бажають скористатись правом на ПК  без проблем, у такому випадку краще вимагати від постачальника виправлення помилки шляхом складання та реєстрації розрахунку коригування до такої податкової накладної. І тільки якщо такий РК не буде реєструватися (зокрема, через незазначення у ньому в певних рядках кодів УКТ ЗЕД), бути готовими відстоювати своє право на податковий кредит у суді.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»