• Посилання скопійовано

Коли за несвоєчасну реєстрацію ПН не буде штрафів? — нагадування від ДФС

ДФСУ у свіжій ІПК розглянула питання щодо порядку застосування штрафних санкцій за реєстрацію розрахунку коригування до податкової накладної в ЄРПН з перевищенням встановленого терміну

Коли за несвоєчасну реєстрацію ПН не буде штрафів? — нагадування від ДФС

Які строки для реєстрації ПН/РК вважаються своєчасними?

Реєстрація ПН та/або РК у ЄРПН повинна здійснюватися з урахуванням таких граничних строків:

  • для ПН/РК, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, - до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;
  • для ПН/РК, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, - до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені.

Нагадаємо також, що для розрахунків коригування, складених постачальниками товарів/послуг до податкової накладної, що складена на отримувача – платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг  їх постачальнику,  встановлено граничний строк реєстрації в ЄРПН – протягом 15  календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування до податкової накладної отримувачем ( покупцем). Про це тут>>

 

Що буде у разі порушення цих строків?

ДФСУ в індивідуальній консультації від 13.08.2018 р. №3523/6/99-99-15-03-02-15/ІПК наголошує, що за порушення граничного строку реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування в ЄРПН передбачені штрафи.

Порядок та умови їх застосування  визначено статтею 120-1 ПКУРозмір штрафу визначений у відсотках до суми ПДВ, що зазначена у ПН/РК і становить від 10% до 40% залежно від кількості днів, на яку порушено строк реєстрації ПН/РК. Максимальний штраф – 50% застосовується у разі порушення строку реєстрації на 366 і більше календарних днів.

Що стосується реєстрації РК до ПН, які не надаються отримувачу (покупцю), то п. 120-1.2 ПКУ передбачено, що відсутність реєстрації протягом граничного строку, передбаченого ст. 201 ПКУ, податкової накладної в ЄРПН, що зазначена у податковому повідомленні-рішенні, складеному за результатами перевірки контролюючого органу, призведе до штрафу у розмірі 50%  суми податкових зобов'язань з ПДВ, зазначеної у такій податковій накладній або від суми ПДВ, нарахованого за операцією з постачання товарів/послуг, якщо податкову накладну на таку операцію не складено.

 

Коли за несвоєчасну реєстрацію ПН не буде штрафів?

Як пояснють податківці у коментованому листі, за порушення термінів реєстрації розрахунків коригування до податкових накладних в ЄРПН або відсутність реєстрації податкової накладної в ЄРПН штрафні санкції, визначені ПКУ, не застосовуються виключно до податкових накладних, що не надаються отримувачу (покупцю) та складені на постачання товарів/послуг для операцій, які:

  • звільнені від оподаткування;
  • оподатковуються за нульовою ставкою.

***

Читайте також:

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»