• Посилання скопійовано

Нова причина коригування для РК: роз’яснення ДФС

Податківці в новій ІПК навели причину коригування для РК, якої немає в раніше оприлюдненому ними переліку. Втім, вони наполягають, що саме така причина зазначається у випадку коригування зведеної податкової накладної, складеної на суму перевищення балансової вартості над договірною ціною

Нова причина коригування для РК: роз’яснення ДФС

Нагадаємо, що цього року податківцями було оприлюднено перелік причин, які зазначаються у графі 2 «Причина коригування» розрахунків коригування до податкових накладних. Про це читайте тут та тут

Згідно з цими роз’ясненнями ДФС, у розрахунку коригування можуть зазначатися такі причини коригування:

  • «Повернення товару або авансових платежів»;
  • «Зміна кількості»;
  • «Зміна ціни»;
  • «Зміна номенклатури»;
  • «Усунення неоднозначностей»;
  • «Зменшення обсягу при нульовій кількості»;
  • «Зменшення кількості при нульовому обсягу».

РК, складені з іншими причинами, ЄРПН не реєстрував. Хоча досі ані Порядком №1307, ані ПКУ такий перелік причин коригування не затверджено. 

Однак далі (чи то помилково, чи то навпаки, відповідно до законодавства) час від часу з’являлися роз’яснення та консультації від ДФС про те, як складати РК. І в них фігурують й інші причини коригування, не з цього переліку. Зокрема, виявилось, що даний перелік причин не є повним та доповнюється податківцями (знову ж таки без внесення змін до законодавчих актів). А головне, дізнатися, чи приймає РК з такими причинами ЄРПН, можна лише на практиці. І як до них ставитимуться при податкових перевірках, наразі невідомо – адже роз’яснення роз’ясненнями, а складати РК все ж таки треба відповідно до закону. 

Зокрема в ІПК від 11.09.2018 р. №3967/6/99-99-15-03-02-15/ІПК ДФСУ зазначає, що у разі складання розрахунку коригування до зведеної податкової накладної (яка складена відповідно до п. 201.4 ПКУ), у графі 2 такого РК у всіх рядках, які заповнюються у зв'язку з таким коригуванням, зазначається причина коригування «Коригування податкової накладної, складеної відповідно до абзацу 11 пункту 201.4 статті 201 ПКУ».

При цьому у першому рядку зі знаком «-» слід зазначити показники рядка податкової накладної, які виправляються. У графі 1 вказується номер за порядком рядка податкової накладної, що коригується.

У другому рядку розрахунку коригування до такої податкової накладної платник податку зазначає виправлені показники. При цьому у графі 1 вказується новий черговий порядковий номер рядка, якого не було у податковій накладній, що коригується.

Нагадаємо, що відповідно п. 201.4 ПКУ платник податків має право скласти зведену податкову накладну в разі здійснення постачання товарів/послуг, база оподаткування яких визначена відповідно до ст. 188 і 189 ПКУ, перевищує фактичну ціну постачання таких товарів/послуг. Така зведена податкова накладна складається не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання на суму перевищення бази оподаткування над фактичною ціною, визначених окремо щодо кожної операції з постачання товарів/послуг.

Як наполягають податківці, у випадку виявлення помилки у такій зведеній податковій накладній, або у ситуації, за якою зменшується сума перевищення, на яку було складено таку ПН (таку ситуацію ми розглядали тут ), у графі 2 розрахунку коригування до такої ПН необхідно зазначати «Коригування податкової накладної, складеної відповідно до абзацу 11 пункту 201.4 статті 201 ПКУ» (без лапок та інших розділових знаків).

***

Читайте також: 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»