• Посилання скопійовано

Зарахували передоплату за один товар в рахунок відвантаженого іншого: складаємо РК

ДФС у Дніпропетровській області навела алгоритм коригування ПЗ у ситуації, коли передоплата за один не відвантажений товар зараховується в рахунок сплати за інший товар, який вже було відвантажено

Зарахували передоплату за один товар в рахунок відвантаженого іншого: складаємо РК

Отримано передоплату за товар 1 та відвантажено товар 2

Відповідно до п. 201.1 ПКУ на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у в ЄРПН у встановлений ПКУ термін.

При цьому податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) (п. 201.7 ПКУ).

Таким чином, на дату отримання передоплати за товар 1 та дату відвантаження товару 2 платник податку визнає ПЗ з ПДВ та відповідно складає і реєструє ПН за такими операціями.

 

Зарахування передоплати

Надалі податківці у консультації від 08.11.2018 р. №4757/ІПК/04-36-12-01-16 пояснюють, шо відповідно до ч. 2 ст. 604 ЦКУ зобов'язання припиняється за домовленістю сторін про заміну первісного зобов'язання новим зобов'язанням між тими ж сторонами (новація).

Отже, якщо за домовленістю сторін (та за умови складання ПН на дату отримання передоплати) відбувається зарахування такої передоплати за один товар в рахунок іншого відвантаженого товару, то постачальник має право скласти розрахунок коригування до податкової накладної, складеної на дату отримання такої попередньої (авансової) оплати, та зменшити нараховану суму податкових зобов'язань з ПДВ.

Складання такого розрахунку коригування здійснюється на дату підписання документа, на підставі якого кошти, отримані за товар 1, будуть зараховані в рахунок оплати вартості товару 2.

 

Причина коригування

Податківці нічого не пишуть про причину, яка зазначається у такому розрахунку коригування. Від себе зазначимо, що повне «сторнування» податкової накладної можливе лише з причиною коригування «повернення товару або авансових платежів».

Якщо покупець є платником ПДВ, то РК підлягає реєстрації  таким покупцем.

Зареєстрований в ЄРПН розрахунок коригування є для постачальника підставою для зменшення нарахованих податкових зобов'язань.

Зверніть увагу, що наведений алгоритм буде актуальним лише у тому випадку, коли аванс зараховується в рахунок іншого вже відвантаженого товару. Якщо ж товар 2 ще не є відвантаженим, то до ПН на дату передоплати складається РК на зміну номенклатури без коригування суми ПЗ.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»