• Посилання скопійовано

Ремонт автомобіля з використанням запчастин: складаємо податкову накладну

При наданні послуг підприємство використовувало певний набір запасів. Наприклад, це були послуги з ремонту авто, під час якого використовувалися запчастини виконавця. Як в такому випадку треба складати податкову накладну? Консультують запорізькі податківці

Ремонт автомобіля з використанням запчастин: складаємо податкову накладну

ДФС у Запорізькій області в індивідуальній консультації від 08.11.2018 р. №4753/ІПК/08-01-12-01-10 зазначає, що при складанні податкової накладної за операціями з надання послуг необхідно зважати на договір між надавачем та отримувачем послуг.

Умови про предмет у господарському договорі повинні визначати найменування (номенклатуру, асортимент) та кількість продукції (робіт, послуг), а також вимоги до їхньої якості (ст. 180 ГКУ).

Своєю чергою, постачання послуг - це будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи, чи надання інших майнових прав щодо таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (пп. 14.1.185 ПКУ).

Відповідно до цього, якщо договір передбачає надання послуги і вартість матеріалів включено до складу її вартості, то при складанні податкової накладної платник ПДВ повинен у графі 2 такої накладної зазначити безпосередньо опис послуг, що визначені у первинних документах, якими супроводжується їх постачання, а у графі 3.3 - код послуги згідно з ДКПП, за яким класифікуються такі послуги. Тобто номенклатура використаних матеріалів у податковій накладній в такому випадку не зазначається, а включається до собівартості таких послуг.

Якщо ж за договором вартість матеріалів не включено до складу вартості робіт, а виділено окремо, то при складанні податкової накладної платник ПДВ повинен у графі 2 такої накладної зазначити окремо опис (номенклатуру) використаних матеріалів і послуг, що визначені у первинних документах, якими супроводжується їх постачання, а у графах 3.1 і 3.3 зазначити код товару згідно з УКТ ЗЕД і код послуги згідно з ДКПП, за якими класифікуються такі матеріали та послуги, та заповнити інші обов'язкові графи такої накладної. В такому випадку фактично здійснюється окремо постачання запчастин та окремо постачання послуг з ремонту. Тому в податковій накладній ці запчастини та послуги повинні бути зазначені в окремих рядках. 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»