• Посилання скопійовано

Складаємо РК до зайво складеної податкової накладної

ДФС роз’яснила, як скласти розрахунок коригування до зайво складеної податкової накладної

Складаємо РК до зайво складеної податкової накладної

Податківці у ІПК від 11.01.2019 р. №95/ІПК/26-15-12-01-18 зазначили, що розрахунок коригування до податкової накладної складається, зокрема, у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов'язаних із зміною суми компенсації вартості товарів або послуг.

Зокрема, п. 24 Порядку №1307 встановлено, що у разі реєстрації в ЄРПН двох і більше податкових накладних, складених на одну операцію з постачання товарів або послуг, постачальник (продавець) складає РК до «зайво складених» податкових накладних.

При цьому податківці звертають увагу на такі нюанси складання такого розрахунку коригування:

  • продавець (постачальник) самостійно визначає, яка з кількох складених ним на одну і ту ж операцію податкових накладних є правильною, а яка (які) «зайво складеною(ними)»;
  • один РК можна скласти лише до однієї «зайво складеної» податкової накладної. Якщо на одну і ту ж операцію з постачання товарів (послуг) складено кілька ПН, розрахунки коригування складаються окремо до кожної ПН, яка визначена платником як «зайво складена», у тому числі і до ПН, що не надаються отримувачу (покупцю);
  • у результаті такого коригування на одну операцію з постачання товарів (послуг) в ЄРПН має залишитися одна (правильна) податкова накладна. Таке коригування не може бути проведене, якщо в ЄРПН за результатами операції з постачання товарів (послуг) не залишиться жодної податкової накладної;
  • складання розрахунка коригування до «зайво складених» податкових накладних передбачено окремо для випадків, коли розрахунки коригування до таких податкових накладних не було складено та зареєстровано в ЄРПН.

З порядком складання РК до зайво складеної податкової накладної можна ознайомитись у листі ДФС від 27.11.2018 р. №36942/7/99-99-15-03-02-17, зокрема у п. 4.6.1 (якщо РК до ПН не складався) та у п. 4.6.2 (якщо до такої ПН вже було складено РК). Ми докладно розглядали цей порядок тут>>

 

Зверніть увагу!

Від редакції хочемо нагадати, що порядок складання розрахунків коригування до податкових накладних, які визначені платником як «зайво складені» податкові накладні (тобто РК з типом причини 20), не застосовується у таких випадках:

  1. за операцією з постачання товарів/послуг в ЄРПН зареєстрована одна податкова накладна;
  2. зареєстрована в ЄРПН податкова накладна складена без факту здійснення господарських операцій;
  3. у зареєстрованій в ЄРПН податковій накладній, яка визначена платником як «зайво складені», показники розділу Б не відповідають показникам податкової накладної, яка визначена платником як «правильна» податкова накладна;
  4. до «зайво складеної» податкової накладної зареєстровано розрахунок коригування, яким показники такої податкової накладної не виводились в «0», а здійснювалося коригування кількісних або вартісних показників та/або зміни номенклатури, в результаті чого такі показники відкоригованої податкової накладної не дорівнюють нулю. 

 

За якою формою складати РК?

Також податківці нагадали, що з 1 грудня 2018 року реєстрація податкових накладних та розрахунків коригування в ЄРПН здійснюється за формою, що затверджена Наказом №763, незалежно від дати складання таких податкових накладних та розрахунків коригування.

Таким чином, складати РК до старих податкових накладних необхідно за формою, що діє на момент реєстрації таких РК.

***

Читайте також: Як виправити показник ∑Перевищ у разі реєстрації зайвої податкової накладної? 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»