• Посилання скопійовано

Коли відображати податковий кредит за несвоєчасно зареєстрованою ПН?

Суми ПДВ з ПН, зареєстрованих в ЄРПН несвоєчасно, включаються до податкового кредиту за звітний період їх реєстрації

Коли відображати податковий кредит за несвоєчасно зареєстрованою ПН?

Офіс великих платників податків ДФСУ розповідає, що ПН з ПДВ помилково складені не в тому звітному періоді – безпідставно сформований податковий кредит. Як діяти, коли помилку виявили після реєстрації в ЄРПН або під час перевірки податкових органів.

Здійснюючи податкове супроводження великих платників, фахівці Офісу встановлюють випадки формування платниками податкового кредиту за накладними (розрахунками коригувань), складеними у звітному періоді та зареєстрованими з порушенням законодавчо встановлених термінів для їх реєстрації.

Згідно зі ст. 198 ПКУ ПН не можуть бути відображені у складі податкового кредиту звітного періоду складання ПН (РК), а повинні бути відображенні у звітному періоді їх реєстрації.

Так само до податкового кредиту (згідно з п. 198.6 ПКУ) не зараховуються суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарів або послуг, які не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН ПН, РК, або митними деклараціями чи іншими документами, передбаченими п. 201.11 ПКУ.

З огляду на це, зауважимо, що суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів чи послуг, зазначені в ПН, зареєстрованих в ЄРПН з порушенням строку реєстрації, включаються до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому зареєстровано ПН або РК в ЄРПН, але не пізніше ніж через 1095 календарних днів з дати складення ПН або РК (у тому числі для платників, які застосовують касовий метод).

Звертаємо вашу увагу на дотримання вимог податкового законодавства при складанні податкової звітності з податку на додану вартість, а саме при формуванні додатку 5 податкової декларації. У разі виявлення контролюючим органом помилок при визначенні суми податкового зобов’язання або збільшення суми бюджетних відшкодувань, передбачено накладення штрафних санкцій на платника у розмірі 25% від суми визначеного податкового зобов’язання, завищеного бюджетного відшкодування; у разі повторного (протягом 1095 днів) порушення – 50% штрафних санкцій (згідно зі п. 123.1 ПКУ). А також передбачена відповідальність за ст. 163-1 КУпАП.

Тому, шановні платники, при складанні декларацій з ПДВ дотримуйтеся прямих вимог законодавства. І пам’яйте, у разі виникнення будь-яких питань, команда Офісу завжди готова прийти на допомогу.

***

Читайте також:

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»