• Посилання скопійовано

ДФС попереджає: заблоковані ПН/РК не дають права на податковий кредит!

Правило, що податковий кредит обов'язково має бути підтверджений ПН/РК, зареєстрованими в ЄРПН, має лише одне виключення. Коли він підтверджується документами, зазначеними в п. 201.11 ПКУ. Тому, якщо реєстрацію ПН/РК зупинено, покупець права на податковий кредит не має!

ДФС попереджає: заблоковані ПН/РК не дають права на податковий кредит!

Офіс ВПП ДФС нагадує, що пп. 201.10 ПКУ визначено, що при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку – продавець товарів/послуг зобов’язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в ЄРПН та надати покупцю за його вимогою.

Податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування суми податку, що відносяться до податкового кредиту.

Підтвердженням продавцю факту прийняття його податкової накладної та/або розрахунку коригування до ЄРПН є квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі, яка надсилається протягом операційного дня.

Не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними/розрахунками коригування до таких податкових накладних чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими пп. 201.11 ПКУ (п. 198.6 ПКУ).

При цьому відсутність факту реєстрації платником податку – продавцем товарів/послуг податкових накладних в ЄРПН не дає права покупцю на включення сум ПДВ до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов’язку включення суми ПДВ, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов’язань за відповідний звітний період.

Попри чітко встановлений порядок включення сум ПДВ до податкового кредиту, результати контрольно-перевірочної роботи нерідко виявляють порушення з боку платників. Порушення стосуються, зокрема правомірності формування від’ємного значення різниці між сумою податкового зобов’язання та сумою податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду та суми від’ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду, за рахунок включення до звітності, а саме розділу ІІ «Податковий кредит», податкових накладних реєстрацію яких в ЄРПН зупинено.

Так нещодавно під час проведення камеральної перевірки підприємства оптової торгівлі хімічними продуктами встановлено формування податкового кредиту за незареєстрованими податковими накладними на суму понад 10 млн грн. У результаті проведених контрольно-перевірочних заходів зменшено від’ємне значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного періоду на суму понад 5 млн грн та збільшено позитивне значення різниці між сумою податкового зобов'язання та сумою податкового кредиту на суму понад 5 млн грн.

Тож з метою правомірного формування сум податкового кредиту, податківці звертають увагу на необхідності дотримання норм п. 198.6 та п. 201.11 ПКУ.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»