• Посилання скопійовано

Законопроект №1210 і ПДВ: чого очікувати?

Розглянемо, чого очікувати від змін, які передбачені законопроектом №1210 для платників податку на додану вартість

Законопроект №1210 і ПДВ: чого очікувати?

Законопроект №1210 вносить зміни до широкого кола податків і норм, які регулює Податковий кодекс. Винятком не став і ПДВ.

Хоча зміни не кардинальні, проте потребують уваги та ознайомлення.

 

Зміни в порядку реєстрації платником ПДВ

Згідно зі законопроектом змінюються строки для подання заяви на реєстрацію платником ПДВ. Зокрема, у разі добровільної реєстрації заява подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку податкового періоду, з якого особа бажає зареєструватись платником ПДВ (наразі 20 к. д.).

Те ж саме стосується і осіб, які змінюються ставку єдиного податку. Вони подають заяву не пізніше 10 календарних днів до початку календарного місяця (наразі кварталу), в якому буде застосовуватись ставка ЄП, яка передбачає сплату ПДВ (платником ПДВ така особа вважається з першого числа календарного місяця, в якому застосовується така ставка).

Крім цього з п. 183.7 ПКУ прибрано згадку, що така заява може подаватись суб’єктом господарювання особисто. Тобто заяву доведеться подавати виключно засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог Законів «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Для перереєстрації платник податку подає відповідно до п. 183.7 ПКУ заяву, як і раніше протягом 10 робочих днів, що настають за днем, коли змінилися дані про платника податку або виникли інші підстави для перереєстрації. Проте наразі у випадку перереєстрації у зв’язку зі зміною найменування (прізвища, імені та по батькові) платника податку подавати заяву про перереєстрацію не потрібно. Така перереєстрація здійснюється контролюючим органом без подання заяви платником податку на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру.

 

Штрафи

Найбільше платників ПДВ останні два роки цікавить питання блокування податкових накладних. Ні, скасування цієї процедури законопроектом не передбачено.

Водночас вносяться зміни до порядку застосування штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК.

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Так, якщо законопроект буде прийнято, то передбачені п. 120-1.1 ПКУ штрафи не будуть застосовуватись до податкових накладних/розрахунків коригування:

  • складених на операції з постачання товарів/послуг, які звільняються від оподаткування ПДВ;
  • складених на операції, які оподатковуються за нульовою ставкою;
  • складеної відповідно до пп. «а» та «б» п. 198.5 ПКУ, та розрахунку коригування, складеного до такої податкової накладної;
  • складеної відповідно до ст. 199 ПКУ, та розрахунку коригування, складеного до такої податкової накладної;
  • складеної відповідно до абз. 11 п. 201.4 ПКУ.

Однак це не означає, що такі ПН/РК можна буде не реєструвати!

Адже штраф не скасували, а замінили на інший:

  • за порушення строків реєстрації таких ПН та РК для платників податків підготували штраф у розмірі 3400 гривень;

  • у разі ж відсутності реєстрації в ЄРПН таких ПН/РК протягом граничного строку, передбаченого ст. 201 ПКУ, що зазначена у податковому повідомленні-рішенні, складеному за результатами перевірки контролюючого органу, на платника податківці накладається штраф в розмірі 1020 гривень.

Нагадаємо, що зараз п. 120-1.2 ПКУ штрафує за відсутність реєстрації лише тих ПН/РК, які віддаються покупцю та мають в собі певну суму ПДВ. І накладається за наслідками податкової перевірки наступним чином:

  • перший штраф 50% суми ПДВ;
  • якщо протягом 10 днів з дати отримання ППР ПН/РК так і не зареєстровані – другий штраф 50% суми ПДВ;
  • при цьому штрафи, передбачені п. 120-1.1 ПКУ за порушення строків реєстрації ПН/РК, не застосовуються.

 

Зміни до порядку розрахунку суми реєстраційного ліміту

Як передбачено законопроектом, під час розрахунку показника SПопРах буде враховуватись сума коштів, вилучених та зарахованих контролюючим органом на рахунок платника податку у системі електронного адміністрування податку (відповідно ст. 95 ПКУ) в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ по задекларованих до сплати податкових зобов’язаннях за періоди, починаючи з 1 липня 2015 року, визначених платником податків у декларації з ПДВ або уточнюючому розрахунку.

Відповідно до цього п. 200-1.4 ПКУ доповнено ще одним джерелом поповнення рахунку у СЕА ПДВ – коштами, що вилучені контролюючим органом відповідно до ст. 95 ПКУ в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ.

 

Строки реєстрації зведених накладних

Як пропонується законопроектом, для зведених податкових накладних та/або розрахунків коригування до таких зведених ПН, складених за операціями, визначеними п. 198.5 ПКУ та п. 199.1 ПКУ встановлюється особливий термін реєстрації – протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому вони складені.

 

Зміни в визначенні бази оподаткування ПДВ

Перелік винятків, на які не поширюється обов’язок визначення бази оподаткування товарів/послуг у розмірі не нижче ціни придбання таких товарів/послуг доповнився електричною енергією. За такою операцією база оподаткування не може бути нижчою за ціну, яка склалась на ринку електричної енергії.

А от інша зміна торкнеться вже більш широкого кола платників податку. Так, відповідно до законопроекту, до складу договірної (контрактної) вартості додатково не буде включатись відшкодування шкоди (крім упущеної вигоди).

Зміниться підхід і до визначення бази оподаткування при експорті. Так, базою оподаткування для операцій з вивезення товарів за межі митної території України, відповідно до нової редакції буде договірна (контрактна) вартість таких товарів, зазначена в митній декларації, оформленій відповідно до вимог МКУ.

А якщо при здійсненні операції з вивезення товарів за межі території України визначена база оподаткування буде нижчою за ціну придбання таких товарів (або звичайну ціну для самостійно виготовлених товарів), що були придбані (виготовлені) з ПДВ, платник податку буде зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання, виходячи з перевищення ціни придбання товарів (звичайної ціни для самостійно виготовлених товарів) над їх договірною (контрактною) вартістю, зазначеною в митній декларації, оформленій відповідно до вимог МКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну.

Нагадаємо, що в УПК №673 було зазначено, що до суми такого перевищення застосовується нульова ставка ПДВ. Сподіваємось, що така позиція залишиться і після змін до ПКУ (в разі набрання законом чинності).

 

Зміни в оподаткуванні окремих операцій

Операції з передачі майна (конфіскованого майна, знахідок, майна, визнаного безхазяйним, скарбів, майна, за яким не звернувся власник до кінця строку зберігання (у тому числі майна, визначеного у ст. 184 МКУ)), що відповідно до п. 197.1.26 ПКУ були визнані як звільнені від оподаткування ПДВ, вилучені з переліку звільнених і перенесені до переліку тих, які не є об’єктом оподаткування  (п. 196.1 ПКУ). 

Передбачається додаткова умова для звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг з фундаментальних досліджень, науково-дослідних і дослідницько-конструкторських робіт – тільки за умови, що такі послуги/роботи постачаються особою, яка безпосередньо отримує оплату їх вартості (п. 197.1.22 ПКУ).

Звільнення операцій, передбачених п. 197.1.23 ПКУ (передача приладів, обладнання, матеріалів вищим навчальним закладам або науковим організаціям) поширюватиметься на всі вищі навчальні заклади незалежно від рівня акредитації.

З переліку звільнених операцій виключено п. 197.18 ПКУ, який передбачав звільнення від оподаткування ПДВ операцій з ввезення на митну територію України племінних чистопородних тварин, племінних (генетичних) ресурсів (УКТ ЗЕД 0101 10 10 00, 0102 10 10 00, 0102 10 30 00, 0103 10 00 00, 0104 10 10 00, 0511 10 00 00, 0511 99 85 10), що здійснюються суб'єктами спеціального режиму оподаткування, встановленого ст. 209 ПКУ.

 

Перехідні та тимчасові положення

Як правило, тимчасові або перехідні норми щодо оподаткування розміщуються у розділі ХХ ПКУ «Перехідні положення» ПКУ. Законопроект передбачає внесення змін і до таких норм щодо оподаткування ПДВ.

Тимчасово до 31 грудня 2020 року пропонується звільнити від оподаткування ПДВ операції з безоплатної передачі у володіння і користування транспортних засобів товарних позицій 8702 та 8703 згідно з УКТ ЗЕД для осіб з інвалідністю, у тому числі дітей з інвалідністю, та інших пільгових категорій населення, визначених законодавством України за переліком, затвердженим КМУ, а також транспортні засоби спеціального призначення (швидка медична допомога та для потреб центральних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сферах цивільного захисту, рятувальної справи, пожежної і техногенної безпеки).

А з п. 64 підрозділу 2 Розділу ХХ ПКУ (звільнення від оподаткування ПДВ операції із ввезення на митну територію України та з постачання на митній території України) виключаються товари, що зазначені у товарній підкатегорії 8502 31 00 00 (інші електрогенераторнi установки – вiтроенергетичнi).

 

Коли зміни наберуть чинності?

У разі прийняття законопроекту зміни щодо ПДВ наберуть чинності з дня, наступного за днем його опублікування. 

 

UPD_13.09

Увага! За порядком денним законопроект №1210 планують розглядати на наступному тижні 17-20 вересня. Про це повідомимо додатково. 

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»