• Посилання скопійовано

Помилка у даті складання анулюючого РК: наслідки для платника податку

У анулюючому РК, складеному та зареєстрованому в ЄРПН у зв’язку з поверненням авансу (товару) покупцю, неправильно зазначено дату його складання. Які наслідки це матиме для покупця і продавця? Чи можна виправити таку помилку?

Помилка у даті складання анулюючого РК: наслідки для платника податку

Щоб зрозуміти, в чому полягає помилка (і чи є вона взагалі), треба добре знати, коли складаються РК. Це регулює п. 192.1 ПКУ:

  1. якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг;

  2. у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.

Щодо першого пункту, то оскільки він містить декілька варіантів подій, то слід бути дуже уважним! Зазвичай РК складається на дату такої події, але бувають і винятки. І вони, враховуючи стислість норм ПКУ, вимагають податкових консультацій. Враховуючи давність практики складання таких РК, їх досить багато в «ЗІР». Інколи про це пишемо й ми (наприклад, туттут і тут).

Щодо другого пункту, то п. 192.1 ПКУ говорить лише про подію – виявлення помилки, й інших обмежень не встановлює. Тобто, якщо читати закон буквально, то складати РК треба тоді, коли помилку було знайдено, а це може бути будь-яка дата.

При цьому, як роз’яснюють податківці в «ЗІР» (категорія консультації 101.07), нормами ПКУ визначено дату, на яку платник податку зобов’язаний скласти розрахунок коригування до податкової накладної, та термін протягом якого платник податку зобов’язаний зареєструвати в ЄРПН розрахунок коригування до податкової накладної.  При цьому нормами ПКУ не визначено терміну, протягом якого платник податку має можливість скласти розрахунок коригування до податкової накладної. Тобто строку давності для складання РК або виправлення в ньому помилки не існує!

Тепер визначимося, як це зробити правильно.

 

Що говорить Порядок №1307?

Податківці у ІПК від 24.10.2019 р. №981/6/99-00-07-03-02-15/ІПК роз’яснюють, що порядок складання розрахунку коригування та його реєстрації в ЄРПН аналогічний порядку, передбаченому для податкових накладних (крім випадків, передбачених Порядком №1307).

А для ПН встановлено правило: не допускається виправлення даних щодо дати складання податкової накладної та її порядкового номера. Таким чином, помилка, допущена у даті складання розрахунку коригування, на думку податківців, теж виправленню не підлягає.

Та не слід розуміти цей висновок буквально. Звісно, РК до такої ПН скласти можна, і навіть доведеться, саме для виправлення помилки. Ось тільки одного РК буде недостатньо.

Щоб виправити помилку в даті ПН, треба буде скласти і РК на анулювання такої ПН, і нову ПН з уже правильною датою. Такий самий алгоритм слід буде застосувати і щодо помилки в даті РК.

Проте в такому випадку необхідно зважати, що у разі якщо така ПН буде зареєстрована з порушенням строків реєстрації, то до такого постачальника будуть застосовані штрафи, передбачені п. 120-1.1 ПКУ.

І ще, в цій ІПК податківці наводять винятки. На їхню думку, оскільки нормами податкового законодавства передбачено складання розрахунку коригування лише до податкової накладної, розрахунок коригування не може бути складено до податкової накладної, яка у ситуації, описаній у зверненні, виведена в нуль (обнулена).

Тобто, якщо розрахунком коригування показники ПН було виведено в нуль, змоги внести виправлення або «повернути» таку ПН у платника податків немає.

 

Чи має право постачальник зменшити свої ПЗ з ПДВ?

У коментованій консультації податківці зазначають, що постачальник має право зменшити суму податкових зобов'язань лише на підставі належним чином складеного відповідно до норм ПКУ та зареєстрованого в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної (пп. 192.1.1 ПКУ).

При цьому розрахунок коригування, який містить помилку у даті його складання, не відповідає первинним документам, на підставі яких платник формує показники податкової звітності, оскільки не дає змоги ідентифікувати операцію.

Отже, права зменшити суму ПЗ з ПДВ у постачальника на підставі РК, складеного з неправильною датою, немає!

А що з податковим кредитом у покупця? Податківцями це питання у даній консультації не розглядалось, однак такі роз’яснення є у інших попередніх консультаціях. 

Зокрема, у ІПК від 19.07.2018 р. №3179/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці зауважували, що покупець-платник ПДВ має здійснити коригування сум податкового кредиту, сформованого у разі здійснення операцій з придбання товарів/послуг, за результатами податкового періоду, в якому відбулося зменшення компенсації вартості таких товарів/послуг. При цьому коригування податкового кредиту здійснюється незалежно від факту отримання та реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до відповідної податкової накладної. Тож у даній ситуації покупець зобов’язаний зменшити свій ПК з ПДВ, незалежно від того, що РК було зареєстровано з неправильною датою.

Пам’ятайте! Хоча строку давності для складання РК на виправлення помилки немає, для коригування податкового зобов’язання та податкового кредиту – є. Це три роки, передбачені ст. 102 ПКУ.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»

  • Як розблокувати ПН/РК: правила і поради
    Враховуючи останні зміни щодо оскарження реєстрації ПН/РК в ЄРПН, варто нагадати про важливі моменти взаємодії з податковими органами та використання механізмів з розблокування, наведених у ПКУ, із зразками документів та порадами
    Сьогодні 07:051 5381
  • На яку суму БЕБ запобігло незаконному відшкодуванню ПДВ за І квартал?
    Загалом за І квартал 2024 року аналітики БЕБ надіслали 210 рекомендацій до державних органів та розпорядників державних коштів щодо недопущення втрат бюджетних коштів. Частина з них стосувалась незаконного відшкодування ПДВ на суму 575 млн грн
    22.04.202443
  • Як сплачувати штраф з ПДВ: з СЕА ПДВ чи з рахунку банку?
    Сплата до бюджету узгоджених ПЗ з ПДВ, задекларованих у поданій звітності з ПДВ, здійснюється з рахунку у СЕА ПДВ платника, а сплата штрафних санкцій – з рахунку у банку або небанківському надавачу платіжних послуг до відповідного бюджету
    22.04.2024182
  • Підприємство продає БПЛА: які наслідки з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ?
    22.04.202456
  • Чи обовʼязково мати витяг з Реєстру платників ПДВ?
    Ви зареєстровані платником ПДВ. Це означає, що дані про вас податківці внесли до Реєстру платників цього податку. Чи обовʼязково отримувати витяг з цього Реєстру?
    19.04.2024175