• Посилання скопійовано

Здали картонну упаковку на утилізацію? Не забудьте нараховувати ПЗ з ПДВ!

Підприємство придбаває продукцію у картонно-паперовій упаковці, вартість якої включено до вартості придбаної продукції (окремо не виділена) та після реалізації такої продукції упаковку для утилізації. Звідки виникає ПЗ з ПДВ, якщо така операція звільнена від ПДВ?

Здали картонну упаковку на утилізацію? Не забудьте нараховувати ПЗ з ПДВ!

Нагадаємо, що до 1 січня 2022 року встановлено звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання, у тому числі операцій з імпорту відходів та брухту чорних і кольорових металів, а також паперу та картону для утилізації (макулатури та відходів) товарної позиції 4707 згідно з УКТ ЗЕД (п. 23 підрозділ 2 розд. XX "Перехідні положення" ПКУ).

Отже, при переданні паперу та картону для утилізації (зокрема, картонної упаковки з-під придбаної продукції) платник податку складає ПН на операцію, звільнену від ПДВ (як складати такі ПН ми писали тут).

 

Звідки ж тоді беруться ПЗ з ПДВ при передачі картону для утилізації?

Податківці у ІПК від 28.11.2019 р. №1637/6/99-00-07-03-02-15/ІПК роз’яснюють, що оскільки платником податку здійснюється придбання товарів, які в подальшому використовуються як в оподатковуваних, так і в звільнених від оподаткування операціях, то за такими операціями платник податку зобов'язаний визначити податкові зобов'язання з ПДВ за ст. 199 ПКУ.

Тобто підхід фіскалів такий: оскільки вартість упаковки при придбані продукції окремо не виділена (сплачуючи за продукцію платник податку сплачує як за сам продукт, так і за його упаковку), то у разі передачі її на утилізацію (операція, що є звільненою від ПДВ) вважається, що така придбана продукція використовуються як в оподатковуваних, так і звільнених операціях.

Відповідно платник податку має нарахувати ПЗ з ПДВ на частку нарахованого при придбані продукції ПК з ПДВ за ст. 199 ПКУ. Про те, як розраховується  ця частка і коригується за наслідками року,  ми детально писали тут.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»