• Посилання скопійовано

Послуги з навчання персоналу для нерезидента: чи виникають ПЗ з ПДВ?

Податківці проконсультували, в яких випадках виникає необхідність нарахування ПЗ з ПДВ при наданні нерезиденту послуг навчання персоналу нерезидента як на митній території України, так і за її межами

Послуги з навчання персоналу для нерезидента: чи виникають ПЗ з ПДВ?

Коментар до ІПК ДПС від 03.03.2020 р. № 894/6/99-00-07-03-02-06/ІПК

Відповідно до пп. "а" - "г" пп. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників ПДВ з:

  • постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України;
  • ввезення товарів на митну територію України;
  • вивезення товарів за межі митної території України.

Зокрема, пп. 186.2 - 186.4 ПКУ визначено категорії послуг, місце постачання яких визначається залежно від місця реєстрації постачальника або отримувача відповідних послуг, або від місця фактичного надання відповідних послуг.

Тобто для цілей оподаткування ПДВ має значення не фактичне місце надання послуг, а місце, що визначено саме за пунктами ст. 186 ПКУ.

При цьому податківці у коментованій консультації зазначають, що послуги з навчання персоналу відсутні у переліку послуг, визначених у п. 186.2 і 186.3 ПКУ. А отже, їх місцем постачання за п. 186.4 ПКУ є місце реєстрації їх постачальника (незалежно від фактичного їх місця постачання).

Таким чином, якщо послуги з навчання персоналу надаються нерезиденту, то операції з їх постачання є об'єктом оподаткування ПДВ (оскільки місцем їх постачання за ст. 186 ПКУ є місце реєстрації постачальника – територія України) і оподатковуються податком за ставкою 20%, незважаючи на те, що фактичне місце надання таких послуг може знаходитись за межами території України (ПН в даному випадку складається як на неплатника ПДВ).

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»