• Посилання скопійовано

Надання нерезидентом транспортно-експедиторських послуг замовнику-резиденту: що з ПДВ?

Якщо отримувача послуг не зареєстровано як платника ПДВ, то податкову накладну не складають. Проте форму розрахунку податкових зобов’язань такого отримувача послуг затверджено у вигляді додатка до податкової декларації з ПДВ

Надання нерезидентом транспортно-експедиторських послуг замовнику-резиденту: що з ПДВ?

Головне управління ДПС у м. Києві повідомляє, що відповідно до ст. 185 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, постачання товарів та послуг, місце постачання яких знаходиться на митній території України та визначається відповідно до ст. 186 ПКУ.

Місцем постачання транспортно-експедиторських послуг згідно з пп. «ж» п. 186.3 ПКУ вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання або – у разі відсутності такого місця – місце постійного чи переважного його проживання.

Згідно із Законом України від 01.07.2004 №1955-IV «Про транспортно-експедиторську діяльність» платою експедитору вважаються кошти, сплачені клієнтом експедитору за належне виконання договору транспортного експедирування. До плати експедитору не включаються витрати експедитора на оплату послуг (робіт) інших осіб, залучених до виконання договору транспортного експедирування, на оплату зборів (обов’язкових платежів), що сплачуються при виконанні договору транспортного експедирування.

Враховуючи зазначене, надання нерезидентом транспортно-експедиторських послуг замовнику-резиденту є об’єктом оподаткування, незалежно від того резидентом чи нерезидентом виступає перевізник.

Правила оподаткування послуг, наданих нерезидентами на митній території України, зареєстрованими платниками ПДВ, встановлено ст. 208 ПКУ.

Статтею 208 ПКУ визначено, що при отриманні послуг на митній території України від нерезидента їх отримувач повинен нарахувати ПДВ за основною   ставкою   на  базу  оподаткування,  визначену  згідно  з  п. 190.2 ПКУ.

Сума нарахованого ПДВ включається до складу податкових зобов’язань податкової декларації з ПДВ за відповідний звітний період. 

Отримувач послуг – платник ПДВ у порядку, визначеному ст. 201 ПКУ, складає податкову накладну із зазначенням суми нарахованого ним податку, яка є підставою для віднесення сум ПДВ до податкового кредиту у встановленому порядку.

Якщо отримувача послуг не зареєстровано як платника ПДВ, то податкову накладну не виписують. Форму розрахунку податкових зобов’язань такого отримувача послуг затверджено у вигляді додатка до податкової декларації з ПДВ.

Джерело: ДПС у м. Києві

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»