• Посилання скопійовано

Невиконання судових рішень щодо розблокування ПН/РК – найголовніша скарга бізнесу на ДПС

Податкові питання складають переважну частку скарг бізнесу до Ради бізнес-омбудсмена майже 70% всіх звернень, які, в тому числі, стосуються невиконання судових рішень щодо реєстрації податкових накладних/ Їх кількість – 57

Невиконання судових рішень щодо розблокування ПН/РК – найголовніша скарга бізнесу на ДПС

Южаніна у своєму Телеграм-каналі вказала, що у ІІ кварталі 2023 року Рада бізнес-омбудсмена (РБО) отримала 361 скаргу компаній щодо зловживань державних органів. Про це йдеться у звіті організації за квітень – червень поточного року.

Податкові питання складають переважну частку скарг бізнесу до Ради – майже 70% всіх звернень, які, в тому числі, стосуються:

  • невиконання судових рішень щодо реєстрації податкових накладних – 57;
  • системного блокування податкових накладних – 53;
  • податкових перевірок – 52;
  • включення до переліку ризикових платників податків – 49.

Зазначається, що кількість скарг щодо блокування податкових накладних поступово зменшується (з 34% у I кварталі 2023 року до 21% у II кварталі, проте актуальність для компаній питань, пов’язаних з роботою СМКОР, зберігається.

Другий квартал поспіль набирає обертів проблема порушень з боку правоохоронних органів.

Кількість таких звернень склала 9% у звітному кварталі, тоді як у І кварталі 2023 року – 10%.

Звернення стосувалися в основному неповернення правоохоронними органами тимчасово вилученого майна або коштів у результаті обшуків, безпідставно відкритих кримінальних проваджень, які використовуються як інструмент тиску на бізнес, а також неефективності дій правоохоронних органів у випадках, коли бізнес є потерпілою стороною.

Митний блок у загальній структурі звернень до РБО протягом квітня – червня сягнув 6% (21 скарга).

Проблеми, що найбільше турбують бізнес у цій сфері, пов’язані з оцінкою митної вартості, а також затримкою або відмовою під час митного оформлення.

«Те, що скарг більше, ніж у попередніх кварталах, свідчить як про пожвавлення підприємницької діяльності, так і про збільшення кількості спроб державних органів нав’язати підприємцям свою волю.

Такий висновок зробили в РБО», – підкреслила Южаніна.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»