• Посилання скопійовано

Якою насправді є ситуація з блокуванням ПН: розповідає Южаніна

Щодо того, якою насправді є ситуація з блокуванням податкових накладних, а також з окремих питань роботи СМКОР Н. Южаніна вкотре офіційно звернулася до ДПС

Якою насправді є ситуація з блокуванням ПН: розповідає Южаніна

Щодо того, якою насправді є ситуація з блокуванням податкових накладних, а також з окремих питань роботи СМКОР  Н. Южаніна вкотре офіційно звернулася до ДПС.

Згідно з відповіддю, станом  на 01.07.2023  ДПС визнала ризиковими 50 636 платників ПДВ, тобто 36% від тих, які подавали ПН/РК на реєстрацію в ЄРПН, і таке співвідношення до минулого місяця не змінилося.

На звернення Н. Южаніної щодо надання інформації про термін перебування платників у переліку ризикових (до 30 днів, до 90 днів, до 180 днів, понад 180 днів) ДПС повідомила, що ДПС не здійснює облік терміну перебування платників у переліку ризикових. Крім того, зміни в переліку відбуваються в режимі реального часу, тому відбір за критеріями у зверненні не буде релевантним.

Н. Южаніна це вважає непереконливим. "Відмова безпідставна, бо зміни в переліку відбуваються згідно з прийнятими рішеннями комісій з конкретною датою включення та виключення платника в/з переліку ризикових (а це і є період перебування платника у переліку  ризикових), тому як це відображається – питання суто технічне і на термін перебування платника  в переліку ризикових жодним чином не впливає. А те, що ДПС не веде облік термінів перебування платників у переліку ризикових, а точніше, не звертає уваги на це, – явно не на користь платників".

Нагадаємо, що, на думку Д. Гетманцева, повністю розв’язати проблему блокування податкових накладних «білого» бізнесу неможливо. Але можна зменшити, над чим і працюють. «За результатами серпня очікуємо зменшення. Зараз підготовлені чергові, вже треті, зміни до постанови Кабміну №1165, які повинні зменшити цей відсоток удвічі. Це шлях, яким ми вирішуємо проблему блокування податкових накладних. Я хочу, щоб ми дійшли до 0,2%» – пояснив нардеп. 

Звертаємо увагу, що на сайті Мінфіну опублікувано черговий проєкт постанови КМУ щодо внесення змін до Порядку блокування ПН та РК. Зокрема, запропоновано внести зміни до окремих норм автоматизованого моніторингу відповідності ПН та РК критеріям оцінки ступеня ризиків. А саме: до ознаки безумовної реєстрації та переліку показників позитивої податкової історії платника ПДВ. Більше читайте тут.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»