• Посилання скопійовано

Як розглядатимуться скарги на відмову в реєстрації ПН/РК у формі відеоконференції: аналіз постанови КМУ

З 16 червня платник ПДВ, який подав скаргу, зможе брати участь у розгляді матеріалів скарги особисто або через свого представника в режимі відеоконференції для надання усних пояснень. Зверніть увагу: форми скарг оновлено!

Як розглядатимуться скарги на відмову в реєстрації ПН/РК у формі відеоконференції: аналіз постанови КМУ

Ми вже зазначали, що 13 червня на черговому засіданні КМУ було затверджено постанову, якою внесено зміни до:

  • Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;
  • Порядку розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість, про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку.

Їх оновлено з метою виконання абзацу другого п. 5 розділу ІІ Закону №3603 для забезпечення комунікації платника ПДВ або його представника з комісією з питань зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН без особистої присутності із застосуванням засобів відеозв’язку

Всі ці зміни містяться у постанові КМУ від 13.06.2024 №703. Ця постанова набрала чинності з 16 червня 2024. Тож оновлені норми Порядку №1165 почали діяти з цієї дати.

Як комісія прийматиме рішення щодо розгляду скарги у відеоконференції

Підкреслимо, що сам порядок блокування ПН та РК, а також критерії визнання платників ПДВ ризиковими не зміняться. Тобто принцип блокування і розблокування не змінився, але змінилася процедура оскарження. 

У разі виявлення платником податку бажання взяти участь у розгляді матеріалів скарги особисто або через свого представника в режимі відеоконференції голова комісії центрального рівня:

  • забезпечує організацію онлайн-комунікації комісії центрального рівня з платником податку під час розгляду матеріалів скарги;
  • забезпечує надсилання платнику податку повідомлення щодо участі платника податку в режимі відеоконференції у розгляді матеріалів скарги;
  • визначає тривалість відеоконференції з платником податку, який виявив бажання взяти участь у розгляді матеріалів скарги особисто або через свого представника в режимі відеоконференції. 

Це передбачено новими абзацами п. 34 Порядку №1165.

А секретар комісії центрального рівня забезпечує: 

  • збір та надсилання матеріалів скарги членам комісії центрального рівня на визначену офіційну адресу електронної пошти для забезпечення електронних комунікацій, що підлягають розгляду на засіданні комісії в режимі відеоконференції, для прийняття рішення;
  • формування повідомлення платнику податку; 
  • оформлення протоколу засідання комісії центрального рівня за результатами розгляду матеріалів скарги в режимі відеоконференції.

Процес розгляду матеріалів скарги в режимі відеоконференції фіксується за допомогою технічних засобів відеозапису із зазначенням у протоколі засідання комісії ідентифікатора (посилання) відеозапису або з додаванням до протоколу носія відеозапису відеоконференції.

 

Якщо податківці дали «добро» на відеоконференцію

Платнику податку не пізніше ніж за п’ять календарних днів до дати розгляду матеріалів скарги надсилається повідомлення щодо його участі в режимі відеоконференції у розгляді матеріалів скарги із зазначенням:

  • дати, часу розгляду матеріалів скарги та
  • відповідного посилання для підключення до відеоконференції з використанням Е-кабінету. 

Його податківці надсилатимуть через Е-кабінет, найімовірніше, за допомогою сервісу з листування.

Під час підключення до режиму відеоконференції платник податку зазначає в імені користувача виключно податковий номер або серію (за наявності) та номер паспорта платника податку (для ФОПів, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера), найменування платника податку - юридичної особи, прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) ФОПа.

У разі коли платник податку (його представник), якому надіслано повідомлення, не забезпечив підключення до режиму відеоконференції у визначені в повідомленні дату та час або такого платника ПДВ неможливо ідентифікувати відповідно до способу ідентифікації, скарга такого платника податків підлягає розгляду без його участі.

 

Новації щодо строку розгляду скарг

Так, комісія центрального рівня розглядає скаргу протягом:

  • 10 календарних днів з дня, що настає за днем отримання скарги, якщо платник податків, який подав скаргу, не виявив бажання взяти участь у розгляді скарги;
  • 30 календарних днів з дня, що настає за днем отримання скарги, якщо платник податку, який подав скаргу, виявив бажання взяти участь у розгляді скарги.

Строк розгляду скарги не може бути продовжено.

Відповідно з 16 червня за результатами розгляду скарги комісія центрального рівня протягом вищенаведених строків з дня отримання такої скарги приймає одне з таких рішень:

  • задовольняє скаргу та скасовує рішення комісії регіонального рівня;
  • залишає скаргу без задоволення та рішення комісії регіонального рівня без змін.

Але розгляд скарги платника податку, який вияв бажання взяти участь у розгляді скарги, може бути перенесено в межах строку розгляду скарги у разі оповіщення через автоматизовану систему централізованого оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій, зокрема повітряну тривогу, в межах адміністративної територіальної одиниці, в якій перебувають комісія центрального рівня та/або платник податку в період, визначений для розгляду матеріалів скарги в режимі відеоконференції з таким платником податку.

Водночас платнику податку надсилається повідомлення з відміткою «повторно».

Також у Порядку встановлено, що тривалість надання платником ПДВ усних пояснень визначається з урахуванням кількості платників податків, які виявили бажання взяти участь у розгляді скарги в режимі відеоконференції, та не може перевищувати 15 хвилин.

Постановою №703 також оновлено форми скарг:

  • щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;
  • щодо рішення про неврахування таблиці даних платника ПДВ;
  • щодо рішення про відповідність платника ПДВ критеріям ризиковості платника податку.

Тож ці форми скарг потрібно застосовувати вже нові з 16 червня, проте ДПС поки що мовчить, коли це можна буде зробити на практиці. Як тільки з’явиться коментар від податківців, ми обов’язково про це повідомимо! 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»