• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 17 - 23 червня

Зміни до ПКУ через запровадження «клубу білого бізнесу»; нові правила розгляду скарг на відмову в реєстрації ПН/РК; зміни у Порядку заповнення єдиної звітності – при звітуванні за ІІ квартал; QR-код військово-облікового документа: його зміст та скільки дійсний

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 17 - 23 червня

Зміни до Порядку заповнення єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ слід застосовувати при звітуванні за ІІ квартал

ДПСУ нагадує, що з 16 лютого 2024 року діють зміни до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

Зокрема, нові ознаки доходів: 210 (допомога по частковому безробіттю), 211 (компенсація за пошкоджену нерухомість під час війни), а також редакційні правки щодо ознак доходів – 111, 112, 156, 189, 193 слід використовувати при звітуванні за ІІ квартал 2024 року.

 

Нові правила розгляду скарг на рішення про відмову в реєстрації ПН/РК

Нагадуємо, що з 16 червня платник ПДВ, який подав скаргу, зможе брати участь у розгляді матеріалів скарги особисто або через свого представника в режимі відеоконференції для надання усних пояснень. Територіальні податківці навели ці зміни у своїй інфографіці, а ми про них докладно розповіли у своїй статті.

Зверніть увагу: також оновлено форми скарг. Зокрема, ДПС у новій версії 1.32.7.0 «Єдиного вікна» (станом на 17.06.2024) додала нові форми скарг на відмову в реєстрації ПН/РК, про неврахування таблиці даних платника ПДВ та рішення про відповідність платника ПДВ критеріям ризиковості.

 

Що ще цікавого розповіла ДПС?

  1. Правила перегляду ліміту каси. Податківці нагадали, що установлений ліміт каси та строки здавання готівкової виручки (готівки) можуть переглядатися у зв’язку зі змінами законодавства України або за наявності відповідних обставин.
  2. Платникам плати за землю слід перевірити коректність даних щодо цільового призначення земель. ДПС проінформувала, що на сайті Держгеокадастру розміщені варіанти приведення відомостей про цільове призначення земельної ділянки у відповідність до чинного Класифікатора видів цільового призначення земельних ділянок.
  3. Запити від податківців на отримання інформації: на що звернути увагу? ДПС має право звернутися до платників податків та інших суб’єктів інформаційних відносин із письмовим запитом про надання інформації, необхідної для виконання покладених на ДПС функцій.

 

З 1 липня запрацюють зміни до ПКУ та МКУ щодо експорту сільгосптоварів та нової форми ПН

20 червня в «Голосі України» опубліковано Закони №3706 та №3707 щодо боротьби з «чорним зерном» та неповерненням валютної виручки. Зокрема, передбачено:

  • нові реквізити ПН та РК до неї: дата та номер митної декларації та дата та номер договору (контракту). Їх потрібно буде заповнювати за операціями з експорту товарів;
  • тимчасові правила оподаткування ПДВ експорту товарів. Основна відмінність нових правил у тому, що вони здебільшого стосуються документального оформлення самих експортних операцій, складання ПН/РК, визначення ставки ПДВ, яка при цьому застосовуватиметься;
  • зміни щодо контрольованих іноземних компаній (КІК) та трансфертного ціноутворення (ТЦУ). Внесуть зміни і до порядку обчислення скоригованого прибутку КІК, що оподатковується в Україні;
  • скасування штрафів щодо КІК на час війни.

 

«Клуб білого бізнесу»: прийнято закон зі змінами до ПКУ

18 червня ВРУ прийняла у другому читанні та в цілому законопроєкт №11084 про особливості податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.

Законом запроваджується Перелік платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, які користуватимуться низкою переваг у податковому адмініструванні під час воєнного стану. До нього включатимуться юрособи та ФОПи, резиденти Дія.Сіty, які відповідатимуть низці вимог та критеріїв з урахуванням системи оподаткування (зокрема, вимоги до рівня сплати податків, вимоги до рівня нарахування заробітної плати тощо).

 

Гетманцев – про підвищення податків: очікуємо «радикальних» пропозицій Кабміну

У фінансовому комітеті Верховної Ради найближчим часом очікують від Кабміну пропозиції щодо ставок окремих податків з метою наповнення бюджету.

«Я не знаю при цьому, які розміри податків запропонує Кабмін. Але, зважаючи на серйозність ситуації, очікую, що пропозиції будуть достатньо радикальними», - зазначив голова Комітету ВРУ Д. Гетманцев.

 

QR-код військово-облікового документа: який його зміст та скільки буде дійсним?

18 червня набрала чинності Постанова №721 зі змінами до Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, в частині військово-облікового документа в електронній формі. Нею передбачено:

  • відображення у такому документі унікального електронного ідентифікатора у вигляді двовимірного штрихкоду (QR-код військово-облікового документа);
  • встановлення строку його дії, а також умов, за яких він вважається недійсним;
  • перелік відомостей, з яких складається QR-код військово-облікового документа; 
  • умови, за яких такий документ може бути роздрукований;
  • визначення, якими засобами генерується для друку такий документ.

 

Готуємося до сезону відпусток: важливі моменти

  1. Документальне оформлення щорічних відпусток. Як правильно оформити надання щорічних відпусток? Який обов’язковий перелік документів має бути? Чому не завжди потрібна заява на відпустку від працівника? Читайте у статті від редакції.
  2. Зарплата та компенсація за відпустку: права працівника на стягнення. Працівники з позовами про стягнення зарплати, у т.ч. про стягнення компенсації за невикористану відпустку, звертаються до суду без обмеження будь-яким строком та звільняються від сплати судового збору. Коментар до Постанови ВС читайте тут.
  3. Через відпустку працівник відпрацював неповний місяць: як нарахувати ЄСВ на його зарплату? Працівникам за основним місцем роботи, які після виходу з будь-якої відпустки відпрацювали неповний місяць та у яких загальна сума нарахованого доходу за місяць не перевищує МЗП, ЄСВ розраховується як добуток розміру МЗП та ставки ЄСВ у 22%.

 

До уваги роботодавців!

  1. Спеціальний збір за бронювання працівника: з'явилися ще варіанти від нардепів. Альтернативними законопроєктами пропонується дозволити бронювання працівника на підприємстві, якщо його середньомісячна зарплата становить не менше ніж 36336 грн, а підприємство не має боргів зі сплати податків і виплати зарплат.
  2. Алгоритм виплати за е-лікарняним: роз’яснення від ПФУ. Роботодавець у кабінеті страхувальника на вебпорталі е-послуг ПФУ отримує ЛН у день його створення. На цьому етапі ЛН виконує лише інформаційну функцію. Лікарняний набуває статусу «Готовий до сплати» через 7 днів після дати його закриття.
  3. Звільнення та прийняття на посаду в один день – без вихідної допомоги! Звільнення працівника з наступним призначенням на посаду на цьому самому підприємстві в один день не є підставою для вихідної допомоги за ст. 44 КЗпП. Докладніше про це – у статті від редакції.

 

Використання генераторів та зарядних станцій у 2024 році: які облікові нюанси врахувати?

Електрогенератори дають можливість продовжувати роботу, незважаючи на відсутність електроенергії в мережі. Розглянемо їх облік та оподаткування в окремій статті.

 

Інші новини

  1. Зеленський підписав Закон щодо реформи автострахування. 21 травня ВРУ прийняла в цілому законопроєкт про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. 17 червня Закон №3720 підписав Президент. Але його норми почнуть діяти з 1 січня 2025 року.
  2. Нові правила ліцензування підакцизних товарів. 18 червня ВРУ прийняла у ІІ читанні законопроєкт №10346. Згідно з ним спрощується процедура отримання ліцензій для підакцизних товарів та запроваджується е-форма ліцензій на підакцизні товари.
  3. Уряд змінив ліцензійні умови провадження госпдіяльності з перевезення. Внесено зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів. Врегульовано питання форм і змісту заяв про отримання ліцензії.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»