• Посилання скопійовано

Скільки ризикових платників ПДВ в Україні: цифри від ДПС

Кількість ризикових платників становить понад 32 тисячі платників ПДВ (21 відсоток до всіх платників, які реєстрували ПН/РК) і продовжує зростати

Скільки ризикових платників ПДВ в Україні: цифри від ДПС

На своє депутатське звернення Южаніна отримала інформацію з ДПС щодо окремих питань роботи СМКОР у червні 2024 року. Про це вона повідомила у своєму Телеграм-каналі.  

В Україні кількість платників ПДВ станом на 01.07.2024 становить 246 тис. (91% юридичних осіб, 9% фізичних осіб). 

У червні 2024 року майже 152 тис. платників (62% від загальної кількості) подали ПН/РК на реєстрацію в ЄРПН, при цьому порівняно з травнем 2024 (про це ми писали тут) зменшилась:

  • кількість таких платників на 2%;
  • кількість ПН/РК на 8%;
  • сума ПДВ у ПН/РК на 9%.

 

Ризикові платники ПДВ

Станом  на 01.07.2024 кількість ризикових платників становить майже 32 тисяч (21% до всіх платників, які реєстрували ПН/РК). 

Перелік ризикових платників у червні збільшився, і тенденція до зростання кількості ризикових платників зберігається з вересня 2023 року, тобто за 11 місяців податкова визнала ризиковими 3,2 тис. платників.

На це, безумовно, впливає стала негативна практика регіональних комісій за результатами розгляду документів платників про їх «НЕризиковість» приймати більшість  рішень про відповідність платника критеріям ризиковості.

Так, протягом поточного року регіональні комісії приймають рішення не на користь платників майже у 4 рази більше, ніж позитивних для платника.

Що ж стосується оскарження в суді, то щомісяця понад 50 платників виключають з ризикових за рішеннями судів та в межах 10 платників – за результатами адміністративного (тобто не судового) оскарження.

У червні ця тенденція тільки посилилась: за рішенням суду виключено з ризикових 58 платників, за результатами адміноскарження  лише 13 платників.

Таким чином, можна констатувати, що норми Постанови КМУ №1165 щодо адміністративного оскарження рішень про ризиковість платника не набули реального практичного застосування. Адже кількість рішень суду на  користь платника щодо оскарження ризиковості у 5 разів більша за результати адміноскарження та постійно зростає.

***

Читайте також:

Автор: Брік Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»