• Посилання скопійовано

УКБС: ВРУ заборонила ДПСУ стягувати податки зі збитків за цінними паперами

Верховна Рада України підтримала позицію Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» та інших учасників ринку щодо незаконності листа-вказівки ДПСУ, який обмежує право платників податків на формування в повному обсязі витрат від проведення операцій з цінними паперами

У зв’язку зі зверненням Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» (УКБС) та інших учасників ринку до Верховної Ради України щодо проблеми відображення від’ємного фінансового результату від операцій з цінними паперами, парламентський Комітет з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики підтримав позицію бізнесу та звернувся до Державної податкової служби України щодо відкликання листа від 09.08.2012 р. №320/0/71-12/15-1217 «Про відображення від’ємного фінансового результату операцій з цінними паперами та деривативами у 2012 ? 2015 роках», який суперечить чинному законодавству України.
УКБС нагадує, що зазначеним листом ДПСУ необґрунтовано обмежує права платників податків на формування в повному обсязі витратної частини від проведення операцій з цінними паперами. Адже податкова наполягає, що у декларації з податку на прибуток, починаючи зі звітного періоду І півріччя 2012 року, у платників з доходом за 2011 рік 1 мільйон гривень та більше, враховується лише 25% суми від’ємного фінансового результату операцій з цінними паперами та деривативами.
Профільний Комітет ВРУ зазначив, що роз’яснення ДПСУ не відповідає нормам Податкового кодексу України, зокрема пункту 153.8 статті 153 Кодексу.
У змінах до Податкового кодексу, прийнятих Законом України від 25.05.2012 р. №4834, запроваджено особливий порядок застосування статті 150 Кодексу у період 2012 ? 2015 років, який передбачає обмеження розміру від’ємного значення об’єкта оподаткування, отриманого станом на 1 січня 2012 року, що враховується у витратах, при визначенні податкових зобов’язань платника податку у наступних звітних податкових періодах.
Обмеження розміру від’ємного значення об’єкта оподаткування в наступних звітних періодах при застосуванні статті 150 Кодексу не передбачалося Законом №4834 при застосуванні пункту 153.8 статті 153 Кодексу для визначення прибутку від операцій з цінними паперами і жодним чином не обмежувало право платника податку враховувати повну суму від’ємного показника фінансових результатів від операцій з цінними паперами в наступних податкових періодах, оскільки це різні за економічним змістом і значенням показники при визначенні податкових зобов’язань.
УКБС зауважує, що перекручення ДПСУ правил обліку операцій з цінними паперами у податковому обліку штовхає ринок до ліквідації портфелю цінних паперів і повної відмови у подальшому від довгострокових портфельних інвестицій. Це заблокує розвиток фондового ринку і фінансової системи країни.
«Помилково ототожнюючи такі поняття, як «від’ємне значення об’єкта оподаткування з податку на прибуток» і «від’ємний фінансовий результат від операцій з цінними паперами», ДПСУ, по суті, забороняє відносити на валові витрати збитки від операцій з цінними паперами, а фактично — стягує податок на збитки, — зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. — При цьому від’ємний фінансовий результат операцій з цінними паперами не впливає на загальний оподатковуваний дохід від основної діяльності, адже показує витрати на придбання цінних паперів (не проданих на даний час), що були понесені в минулих податкових періодах. Він виникає внаслідок особливого порядку визнання витрат на придбання цінних паперів, які враховуються у відокремленому обліку, та не переноситься до Декларації з податку на прибуток, і, відповідно, не може вплинути на від’ємне значення об’єкта оподаткування, яке є результатом збиткової діяльності платника податку».

Джерело: Український кредитно-банківський союз

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»