• Посилання скопійовано

Як безповоротна фінансова допомога впливає на розрахунок податку на прибуток

Податківці нагадують, що ознаки розумної економічної причини (ділової мети) не застосовують до операцій з надання платником податку на прибуток на загальних підставах безповоротної фінансової допомоги іншим таким платникам

Як безповоротна фінансова допомога впливає на розрахунок податку на прибуток

Міжрегіональне ГУ ДФС - Центральний офіс з обслуговування великих платників у листі від 19.01.2016 р. №1311/10/28-10-06-11 роз'яснило:

1)  У бухгалтерському обліку сума безповоротної фінансової допомоги, у тому числі наданої неприбутковій організації, відображається відповідно до положень бухобліку у складі витрат в періоді їх понесення. При визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток бухгалтерський фінансовий результат підлягає коригуванню на суму допомоги, яка перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року, якщо така допомога надана неприбутковій організації.

Водночас з 1 січня 2015 року тимчасово, на період проведення АТО, такі коригування не проводяться щодо сум коштів або вартості спеціальних засобів індивідуального захисту, технічних засобів спостереження, лікарських засобів та медичних виробів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення, а також інших товарів, виконаних робіт, наданих послуг за переліком, що визначається КМУ, які добровільно перераховані військовим формуванням для потреб забезпечення проведення антитерористичної операції.

2) Податковим кодексом з метою оподаткування податком на прибуток не передбачено застосування ознаки розумної економічної причини (ділова мета) до операцій з платником податку на прибуток на загальних підставах безповоротної фінансової допомоги іншим платникам податку на прибуток на загальних підставах.

Нагадаємо, що розумна економічна причина (ділова мета) - це  причина, яка може бути наявна лише за умови, що платник податків має намір одержати економічний ефект у результаті господарської діяльності.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»