• Посилання скопійовано

Амортизація МНМА та бібліотечних фондів в податкових різницях

Пунктами 138.1 та 138.2 ПКУ передбачено коригування фінансового результату на суму нарахованої амортизації ОЗ та нематеріальних активів. А от чи призводить до коригувань нарахована амортизація МНМА, відповідали податківці у своєму листі

Амортизація МНМА та бібліотечних фондів в податкових різницях

Зазначимо, що у нормах ПКУ щодо нарахування амортизації ОЗ та НМА та податкових різниць, пов’язаних з нею, змін у 2018 році не відбулось. Тож роз’яснення ДФС від 11.01.2018 р. №116/6/99-99-15-02-02-15/ІПК побудоване на правилах застосування податкових різниць при нарахуванні амортизації МНМА, які діяли й у 2017 році. Перш за все у листі нагадуються, критерії віднесення активів до основних засобів у податковому обліку (п. 14.1.138 ПКУ):

  • матеріальна форма;
  • призначаються платником податку для використання у господарській діяльності;
  • вартість перевищує 6000 гривень;
  • очікуваний строк корисного використання більше одного року.

При цьому, до основних засобів не відносяться:

  • вартість землі;
  • незавершені капітальні інвестиції;
  • автомобільні дороги загального користування;
  • бібліотечні і архівні фонди;

Своєю чергою, згідно з п. 4 П(С)БО 7 основні засоби - матеріальні активи, які підприємство/установа утримує з метою використання їх у процесі виробництва/діяльності або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Тобто матеріальні активи, що використовуються не у господарській діяльності підприємства, не відносяться до основних засобів в податковому обліку, відповідно нарахування амортизації на такі активи призведе до виникнення податкових різниць, про які ми поговоримо далі.

 

Податкові різниці

Пунктами 138.1 та 138.2 ПКУ встановлено, що фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму нарахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до НП(С)БО або МСФЗ та зменшується на суму розрахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до п. 138.3 ПКУ

Відповідні податкові різниці відображаються в додатку РІ до декларації з податку на прибуток у наступних рядках:

  • у рядку 1.1.1 додатка РІ відображається сума нарахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, без врахування амортизації МНМА та бібліотечних фондів;
  • у рядку 1.2.1 АМ додатка РІ до Декларації відображається сума розрахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до п. 138.3 ПКУ.

Отже, фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму нарахованої амортизації основних засобів, що визначені відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, та зменшується на суму нарахованої амортизації основних засобів, що визначені за правилами наведеними у п. 14.1.138 та 138.3 ПКУ.

У рядках 1.1.1 та  1.2.1 АМ додатку РІ з розшифруванням  у додатку АМ зазначається сума, без врахування нарахованої амортизації МНМА та бібліотечних фондів, через те, що вони не відносяться до основних засобів. 

Що ж стосується Додатку АМ, то він містить інформацію по 11 групі (МНМА) та 10 (бібліотечні фонди). Втім, відповідно до самої шапки цього додатку – Додаток АМ складається до рядка 1.2.1 додатка РІ, тобто податкової амортизації. А як самі податківці роз’яснюють, у МНМА немає амортизації у податковому обліку. Тому вважаємо, що й додаток АМ не потрібно заповнювати. Детальніше про облік, нарахування та відображення амортизації МНМА читайте у нашій аналітиці. 

 

Фінансова звітність

Підприємства, які подають фінансову звітність за формою №1 та №2 у Звіті про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід), у рядку 2515 «Амортизація» зазначають всю суму нарахованої амортизації за відповідний період, включаючи і суму нарахованої амортизації МНМА та бібліотечних фондів. Зважаючи на це, значення рядка 1.1.1 додатку РІ може не співпадати із значенням рядка 2515 Звіту про фінансовий стан.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»