• Посилання скопійовано

Коли платник податку на прибуток має право провести коригування ціни контрольованої операції?

Платник податків має право самостійно провести коригування ціни контрольованої операції і сум податкових зобов’язань за умови, що це не призведе до зменшення суми податку на прибуток

Коли платник податку на прибуток має право провести коригування ціни контрольованої операції?

Офіс великих платників податків ДПС нагадує, що платник податків має право самостійно провести коригування ціни контрольованої операції і сум податкових зобов’язань за умови, що це не призведе до зменшення суми податку, що підлягає сплаті до бюджету (пп. 39.5.4 ПКУ).

Рекомендований порядок дій:

1. Визначити контрольовані операції, за якими потрібно провести коригування з метою забезпечення відповідності їх умов принципу «витягнутої руки».

2. Здійснити коригування відповідно до пп. 39.5.4.1 ПКУ в додатках ТЦ та РI до податкової декларації з податку на прибуток.

Відповідні податкові різниці збільшують фінансовий результат до оподаткування згідно з пп. 140.5.1 та/або пп. 140.5.2 ПКУ.

Для цього необхідно розрахувати свої податкові зобов’язання відповідно до мінімального/максимального значення діапазону цін (рентабельності).

Нагадуємо, що Порядок розрахунку діапазону цін (рентабельності) та медіани діапазону цін (рентабельності) для цілей трансфертного ціноутворення затверджено постановою КМУ від 04.06.2015 р. №381.

Якщо платник не скористався своїм правом проведення самостійного коригування, то розрахунок податкових зобов’язань за результатом контрольованих операцій проводиться з врахуванням значення медіани ринкового діапазону цін (рентабельності).

3. Сплатити суму податку на прибуток, самостійно нараховану в декларації.

4. Нарахувати та сплатити штрафні санкції (з урахуванням п. 52-1 підрозд.10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ та роз’яснення з категорії 132.01 розділу «Запитання-відповіді з Бази знань «ЗІР»).

Так, п. 50.1 ПКУ передбачено:

  • сплатити суму недоплати й штраф у розмірі 3% від такої суми до подання уточнюючого розрахунку. Цей штраф не застосовується у разі подання уточнюючого розрахунку до податкової декларації з податку на прибуток підприємств за попередній податковий (звітний) рік з метою здійснення самостійного коригування відповідно до ст. 39 цього Кодексу у строк не пізніше 1 жовтня року, наступного за звітним;
  • відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за період, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, збільшену на суму штрафу у розмірі 5% від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»