• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №5(8) | 14.06.2018 г.

Восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №5(8) | 14.06.2018 г.

Це – вже восьмий (і п’ятий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минув місяць і за цей час з’явилося достатньо цікавого та нового на цю тему.

 

Сьогодні ми:

  • розповімо про затвердження форми заяви про взяття на облік з ЄСВ члена фермерського господарства (форма №12-ЄСВ);
  • визначимося, чи впливає сума поворотної фіндопомоги на дохід при визначенні частки с/г товаровиробництва;
  • поговоримо про прийняття ВРУ законопроекту щодо використання масиву земель с/г призначення;
  • з’ясуємо, за яких умов та в які строки експорт олійних культур для с/г виробників не буде звільнятися від ПДВ;
  • проаналізуємо прийняті в першому читанні законопроекти щодо стимулювання створення сімейних фермерських господарств;
  • зупинимося на правилах прийняття сезонних працівників на роботу;
  • …і наостанок – визначимося, чи потрібно при оренді землі подавати форму №20-ОПП.

Гарного вам читання!

 

***

Порядок обліку платників ЄСВ змінився
Мінфін наказом від 29.03.2018 р. №393 затвердив зміни до Порядку обліку платників ЄСВ. Його привели у відповідність до норм Закону №2148-VIII. Зокрема:

  • визначено форму Заяви про взяття на облік платника єдиного внеску (члена фермерського господарства) (форма №12-ЄСВ) та процедуру взяття на облік платників ЄСВ – членів фермерського господарства;
  • удосконалено деякі процедури обліку платників ЄСВ у частині заміни повідомлення про взяття на облік платників ЄСВ (форма №2-ЄСВ), на яких не поширюється дія Закону №775 «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

Наказ №393 було опубліковано в «Офіційному віснику України» від 29.05.2018 р. №41. Він набирає чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування (тобто з 8 червня). Тож у разі внесення змін чи для взяття на облік фермери повинні подавати заяву за новою формою саме з 8 червня.

Наша новина про це – за посиланням, а з роз’ясненням ДФСУ щодо заповнення та подання форми №12-ЄСВ можна ознайомитися тут.

 

Сума поворотної фіндопомоги не включається до доходу при визначенні частки с/г товаровиробництва
Дніпропетровські податківці у своєму роз’ясненні вказали, що сума поворотної фінансової допомоги не є доходом. Тому вона не включається до загальної суми доходу при визначенні частки сільськогосподарського товаровиробництва, оскільки така допомога є обов’язковою до повернення у визначений у договорі термін.

А от при неповерненні такої допомоги у відповідний строк її сума включається до загальної суми доходу при визначенні частки с/г товаровиробництва, оскільки в бухобліку визнається дохід.

 

Депутати вводять правила використання масиву земель с/г призначення
22 травня ВРУ прийняла законопроект №6049-д (поки що у першому читанні). Ним пропонується при використанні масиву земель с/г призначення надати право:

  1. землекористувачу, який використовує значну частину земель масиву, на одержання в оренду земель під польовими дорогами (зі встановленням обов’язку встановлення земельних сервітутів для доступу до інших земельних ділянок масиву);
  2. орендарям земельних ділянок, розташованих у масиві, надавати їх у суборенду орендарю іншої земельної ділянки у тому ж масиві, без погодження з орендодавцем, залишаючись відповідальним за виконання договору оренди;
  3. землекористувачу, який використовує істотну частину земель масиву (75% від загальної площі) на одержання в оренду (суборенду) інших земель масиву із наданням їх власникам (орендарям) інших рівноцінних земельних ділянок у тому ж масиві;
  4. фізичним та юридичним особам використовувати земельні ділянками під лісосмугами та іншими захисними насадженнями на праві оренди, право на яке буде набуватись без проведення земельних торгів.

Нашу новину про це читайте тут.

 

Експорт олійних культур с/г виробників не звільняється від ПДВ, – прийнято закон
22 травня депутати ВРУ прийняли Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур» (№7403-д). За ним пункт 63 підр. 2 розд. ХХ ПКУ буде доповнено новим абзацом.

Відповідно норма щодо звільнення від оподаткування ПДВ операцій з експорту з 1 вересня 2018 року до 31 грудня 2021 року соєвих бобів (товарна позиція 1201 згідно з УКТ ЗЕД) та з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2021 року - насіння свиріпи або ріпаку (товарна позиція 1205 згідно з УКТ ЗЕД) не буде застосовуватися для с/г підприємств-виробників зазначених олійних культур.

Остаточний текст Закону поки що не оприлюднений.

 

Пільги з ЄСВ, 4 група ЄП та безоплатне користування землею. Прийнято у першому читанні «фермерські» законопроекти
22 травня ВРУ прийняла два законопроекти: №7060 та №6490-д.

Законопроектом №7060 пропонується спростити доступ громадян України до земель сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності.

А законопроектом №6490-д вносяться зміни до ПКУ щодо введення підгрупи у 4 групі єдиного податку для фізосіб-фермерів. Cтати «єдинником» 4 групи зможе тільки фізособа, яка:

  • здійснює діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону «Про фермерське господарство»;
  • займається виключно виробництвом с/г продукції, її переробкою та постачанням;
  • здійснює господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;
  • не використовує працю найманих осіб;
  • має членів фермерського господарства у вигляді члена сім'ї цієї особи у визначенні частини другої статті 3 СКУ;
  • має площу с/г угідь у власності та/або користуванні, земель водного фонду у користуванні членів фермерського господарства не менш як 2 гектари, але не більш як 20 гектарів.

Більше про зміни – за посиланням.

 

Наостанок – дві аналітики від редакції

Сільгосппідприємство орендувало земельні ділянки с/г призначення для використання у власному сільгосптоваровиробництві. Чи потрібно подавати форму №20-ОПП та як будуть карати податківці за її неподання?
Про це читайте тут.

Літо — час сезонних робіт та наймання сезонних працівників. Як відбувається прийняття на роботу та звільнення таких працівників? Чи мають вони право на відпустки, оплату лікарняних та інші трудові та соціальні гарантії?
Про це ми розповідаємо ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»