• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №01(58) | 18.01.2023 р.

П'ятдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №01(58) | 18.01.2023 р.

Це – вже п'ятдесят восьмий (перший у 2023 році та десятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минуло більше ніж місяць. За цей час з’явилося достатньо цікавого та нового, а саме:

  • зазначимо, що заборону на продаж сільгоспземлі юрособам пропонують продовжити на 5 років;
  • розкажемо, коли не визначається мінімальне податкове зобов’язання «єдинниками»;
  • зауважимо, що визначено перелік підстав для позапланових перевірок Держпродспоживслужби;
  • наведемо нюанси подання декларації з ЄП 4 групою на 2023 рік;
  • проінформуємо, що для «єдинників» 4 групи оновили форму розрахунку частки сільгосптоваровиробництва.

Гарного вам читання!

***

 

Заборону на продаж сільгоспземлі юрособам пропонують продовжити на 5 років
Ще 19 грудня у ВРУ було зареєстровано проєкт Закону №8295 «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо продовження терміну дії обмежень у сфері купівлі-продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення». Його авторами є Ю. Тимошенко та ін. нардепи.

Змінами до ЗКУ пропонується на 5 років (до 1 січня 2029 року) відтермінувати набуття юридичними особами права на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Крім того, пропонується продовжити до 1 січня 2029 року дію обмежень щодо загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які можуть перебувати у власності громадянина України, а також заборони щодо купівлі-продажу або відчуження в інший спосіб на користь юридичних осіб земельних ділянок, які перебувають у приватній власності і віднесені до земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв).

 

Коли не визначається мінімальне податкове зобов’язання «єдинниками»?
Тернопільські податківці підкреслили, що мінімальне податкове зобов’язання не визначається для:

  • земельних ділянок, що використовуються дачними (дачно-будівельними) та садівничими (городницькими) кооперативами (товариствами), а також набуті у власність/користування членами цих кооперативів (товариств) у результаті приватизації (купівлі/продажу, оренди) у межах земель, що належали цим кооперативам (товариствам) на праві колективної власності чи перебували у їх постійному користуванні;
  • земель запасу;
  • невитребуваних земельних часток (паїв), розпорядниками яких є органи місцевого самоврядування, крім таких земельних часток (паїв), переданих органами місцевого самоврядування в оренду;
  • земельних ділянок зон відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, які належать фізичним особам на праві власності та/або на праві користування та станом на 01 січня 2022 року знаходилися у межах населених пунктів.

 

Визначено перелік підстав для позапланових перевірок Держпродспоживслужби
Мінагрополітики наказом від 03.01.2023 р. №5  затвердило Перелік підстав для здійснення позапланових заходів державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин на період воєнного стану. Їх лише три:

1. Подання суб'єктом господарювання письмової заяви до відповідного органу державного нагляду (контролю) про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням.

2. Звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров'ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, з додаванням документів чи їх копій, що підтверджують такі порушення (за наявності).

3. Доручення Прем'єр-міністра України про перевірку суб'єктів господарювання у відповідній сфері у зв'язку з виявленими системними порушеннями та/або настанням події, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров'я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави.

 

Для «єдинників» 4 групи оновили форму розрахунку частки сільгосптоваровиробництва
Мінфін наказом від 29.11.2022 р. №955 виклав у новій редакції Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва.

Цей наказ мав набрати чинності з дня його офіційного опублікування. 23 грудня його було опубліковано. Тож «єдинникам» 4 групи потрібно буде застосовувати нову форму розрахунку при звітуванні на 2023 рік.

 

Нюанси подання декларації з ЄП 4 групою на 2023 рік
Податківці підкреслили, що платники єдиного податку третьої групи, у яких виникає обов’язок визначати мінімальне податкове зобов’язання, вперше подають податкову звітність за 2022 рік за новою формою разом з додатком «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік».

Платники єдиного податку четвертої групи вперше подають податкову звітність на 2023 рік за новою формою разом з додатком «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік».

Окремо податківці зауважили, що вже діє нова форма розрахунку частки сільгосптоваровиробництва.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»