• Посилання скопійовано

«Каса і РРО» №10(15) | 05.11.2018 р.

П'ятнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО

«Каса і РРО» №10(15) | 05.11.2018 р.

Це – десятий в цьому році (і п’ятнадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО.

За місяць, який минув з часу написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого щодо ведення касових документів.

 

Цього разу ми:

  • поговоримо про спрощення реєстрації РРО та нові правила використання КОРО;
  • нагадаємо алгоритм виправлення помилок у КОРО;
  • проінформуємо про чергове оновлення реєстру РРО;
  • розповімо про новий сервіс від ДФС, за допомогою якого покупці можуть перевірити справжність касового чеку;
  • визначимося, хто та коли має закривати касову книгу;
  • з’ясуємо, як оформлюється приймання готівки при оплаті за паркування авто.

Гарного вам читання!

***

 

Як закривати касову книгу за новими правилами після закінчення року?
Податківці у підкатегорії 109.15 ресурсу «ЗІР» вказали, що форма касової книги (типова форма №КО-4) визначена у додатку 5 до Положення №148 та зауважили, що цими нормами Положення №148 передбачено ведення цієї книги впродовж одного календарного року.

Звертаємо увагу: прямо про порядок закриття касової книги за підсумками календарного року у Положенні №148 не говориться.

Висновок щодо щорічного закриття касової книги та порядку його проведення податківці зробили на підставі пояснень до форми касової книги. Хоча за змістом цих пояснень закриття за підсумками року стосується електронних касових книг.

До того ж у роз'ясненні вони порадили звернутися до Нацбанку. Тож підприємствам краще за все з цим питанням звертатися до ДФС за індивідуальною консультацією.

 

ДФС оновила Державний реєстр РРО. Тепер там 165 моделей замість 167
Наказом від 22.10.2018 р. №688 ДФСУ затвердила новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій.

Водночас втратив чинність наказ ДФСУ від 06.06.2018 р. №362.

Оновлений Державний реєстр містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена, в кількості 165 моделей (раніше було 167).

Окремо наводиться перелік РРО, виключених з держреєстру у 2016-2017 рр., експлуатація яких не дозволяється. Загалом таких РРО 7 (у попередньому переліку було 5).

Завантажити новий реєстр РРО можна тут.

 

З 1 жовтня реєструємо та використовуємо РРО й КОРО по-новому
Мінфін своїм наказом від 20.09.2018 р. №773 затвердив такі зміни:

  • реєстрація, перереєстрація РРО на підставі однієї заяви;

  • запровадження механізму обміну інформацією в електронному вигляді при реєстрації та застосуванні РРО між ДФС та ЦСО;

  • застосування КОРО тільки у разі виходу з ладу РРО та можливість їх незастосування у разі використання резервного РРО або непроведення розрахунків у таких випадках.

Цей наказ набрав чинності 1 жовтня 2018 року. Але нові форми заяв щодо реєстрації та перереєстрації РРО та КОРО, а також щодо відмови застосовувати КОРО, та норми щодо механізму обміну інформацією в електронному вигляді при реєстрації та застосуванні РРО між ДФС та ЦСО наберуть чинності тільки після набрання чинності наказів Мінфіну щодо затвердження порядків ведення реєстру екземплярів РРО та реєстру ЦСО РРО.

Про це ми розповідали у своїй новині. З роз’ясненнями Мінфіну та ДФС щодо новацій у використанні та реєстрації РРО та КОРО можна ознайомитися тут та тут.

 

Покупцям надана можливість перевіряти справжність касового чеку онлайн
Київські податківці повідомили про реалізацію нового електронного сервісу.

Він дозволяє покупцеві товарів (послуг) здійснювати пошук та перегляд фіскального касового чеку, що формується як традиційними РРО, так і електронного фіскального чеку, створеного новітніми РРО.

Сервіс знаходиться у відкритій частині Електронного кабінету, доступ до якої здійснюється в режимі реального часу (24/7/365) без ідентифікації особи за посиланням cabinet.sfs.gov.ua/cashregs/check.

 

Зробили помилку у КОРО: як її виправити?
Податківці у підкатегорії 109.07 ресурсу «ЗІР» навели норми п. 12 гл. 4 розд. II Порядку реєстрації та ведення РК та КОРО та п. 13 гл. 4 розд. II Порядку.

По-перше, виправлення записів у КОРО можуть робити тільки особи, які здійснювали ці записи, або особи, які виконують їхні обов’язки. Виправлення повинно засвідчуватись підписом відповідальної особи суб’єкта господарювання або суб’єкта господарювання – фізособи – підприємця.

По-друге, зіпсовані аркуші КОРО та такі, на яких зроблено більше 5 виправлень, слід перекреслити по діагоналі з обох боків, зробити на них напис «Анульовано», проставити дату анулювання, засвідчити підписом відповідальної особи суб’єкта господарювання або суб’єкта господарювання – фізособи – підприємця. Усі дані з анульованого аркуша переносяться на новий аркуш КОРО, номер якого проставляється на анульованому аркуші.

 

І наостанок – роз’яснення від ДФС
Про приймання готівки при оплаті за паркування авто читайте тут («Чинним законодавством передбачено, що приймання оплати за послуги з паркування автотранспорту на паркувальних майданчиках готівкою або з використанням платіжної картки має здійснюватись через паркувальний автомат чи автоматичний в'їзний та виїзний термінали із застосуванням реєстратора розрахункових операцій та видачею особі, яка отримала послугу розрахункового документа встановленої форми та змісту»).

***

Наразі це все.
Більше новин на тему каси та РРО ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Каса і РРО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Каса і РРО»

  • «Каса і РРО» № 02 (73) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    14.03.2024308
  • «Каса і РРО» № 01 (72) | 01.02.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    01.02.2024152
  • «Каса і РРО» № 12 (71) | 20.12.2023 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    20.12.2023149
  • «Каса і РРО» № 11 (70) | 16.11.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    16.11.20233012
  • «Каса і РРО» № 10 (69) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    11.10.20231 353