• Посилання скопійовано

«Каса і РРО» №3(43) | 08.04.2021 р.

Сорок третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО

«Каса і РРО» №3(43) | 08.04.2021 р.

Це – третій цього року (і сорок третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО. За понад місяць, який минув з часу написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого. А саме:

 

  • зазначимо, що ДПС оновила Державний реєстр РРО;
  • підкреслимо, що продаж підакцизних товарів слід здійснювати тільки через РРО з попереднім програмуванням;
  • з’ясуємо, чи діють готівкові обмеження на виплату дивідендів готівкою;
  • визначимося, як зазначати тип ПРРО при заповненні реєстраційної заяви;
  • розповімо, чи потрібно при продажу ОЗ застосовувати РРО.

Гарного вам читання!

 

***

Продаж підакцизних товарів слід здійснювати тільки через РРО з попереднім програмуванням
Податківці наголосили, що у січні – березні 2021 року при проведенні фактичних перевірок почастішали випадки використання суб’єктами господарювання реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО) без використання режиму попереднього програмування найменування кожного підакцизного товару зі зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД.

Зазначення обов’язкових реквізитів розрахункових документів в структурі тегів необов’язкових реквізитів є порушенням вимог нормативних документів та може призвести до втрати інформації, що передається суб’єктом господарювання до серверу контролюючого органу та стати причиною проведення контрольно-перевірочних заходів. 

 

Виплата дивідендів фізособі-засновнику готівкою
Податківці з Офісу великих платників зазначили, що згідно з п. 6 розд. ІІ Положення №148  суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами, зокрема, з фізичними особами – у розмірі до 50000 (п’ятдесяти тисяч) грн включно.

Вимоги щодо обмеження готівкових розрахунків фізичної особи з підприємством (підприємцем) у розмірі 50000 грн, установлені п. 6 розд. ІІ Положення № 148, стосуються розрахунків за правочинами, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можуть бути оцінені в грошовій формі, в тому числі виплат суб’єктами господарювання дивідендів фізичним особам.

 

Як зазначати тип ПРРО при заповненні реєстраційної заяви?
Для заповнення розділу 4 заяви за ф. №1-ПРРО суб’єкт господарювання має визначитися з типом програмного реєстратора розрахункових операцій:

  • тип ПРРО «Стаціонарний» означає, що такий ПРРО встановлений на конкретну господарську одиницю та використовується за адресою, зазначеною в реєстраційній Заяві за ф. №1-ПРРО;  

  • тип ПРРО «Пересувний» означає, що такий ПРРО зареєстрований на конкретну господарську одиницю (наприклад, автомобіль), але може використовуватися на всій території України на такій господарській одиниці;

  • тип ПРРО «Каса самообслуговування» означає, що такий ПРРО встановлений на конкретну господарську одиницю та використовується за адресою, зазначеною в реєстраційній Заяві за ф. №1-ПРРО, при цьому його застосування не передбачає залучення касира (наприклад, платіжний термінал);  

  • тип ПРРО «Інтернет торгівля» означає, що такий ПРРО встановлений на конкретну господарську одиницю і використовується за адресою, зазначеною в реєстраційній Заяві за ф. №1-ПРРО, та при його застосуванні можливе залучення касира (інтернет-магазин (сайт)).

Про це ми писали тут.

 

Чи потрібно при продажу ОЗ застосовувати РРО?
Запорізькі податківці наголосили, що  у разі продажу основних засобів (основних фондів) за готівкові кошти, які вилучені з активів (списані з балансу) внаслідок їх продажу і які згідно бухгалтерського обліку обліковувались на рахунку 10 «Основні засоби», суб’єкти господарювання можуть проводити такі розрахунки у касах таких суб’єктів з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником, підпис яких може бути засвідчений відбитком печатки цієї/цього установи/підприємства (використання печатки не є обов’язковим), або у безготівковій формі через банківські установи.

 

ДПС оновила Державний реєстр РРО 
ДПСУ наказом від 12.03.2021 р. №280 внесла зміни до наказу ДПС від 21.12.2020 р. №744 «Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій», а саме - затвердила у новій редакції Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій.

Завантажити новий реєстр РРО >>>

Оновлений Державний реєстр містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена, в кількості 188 моделей (у попередньому реєстрі було 189 моделей, тобто зменшився реєстр лише на 1 модель). 

Окремо наводиться Перелік реєстраторів розрахункових операцій, виключених з Державного реєстру в 2016-2018 роках, експлуатація яких не дозволяється. У списку таких РРО 7 (як і в попередньому переліку). Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему каси та РРО ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Каса і РРО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Каса і РРО»

  • «Каса і РРО» № 02 (73) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    14.03.2024307
  • «Каса і РРО» № 01 (72) | 01.02.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    01.02.2024152
  • «Каса і РРО» № 12 (71) | 20.12.2023 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    20.12.2023148
  • «Каса і РРО» № 11 (70) | 16.11.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    16.11.20233002
  • «Каса і РРО» № 10 (69) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    11.10.20231 353