• Посилання скопійовано

«Каса і РРО» № 02 (61) | 16.03.2023 р.

Це – другий цього року (шістдесят перший загалом і десятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО

«Каса і РРО» № 02 (61)  |  16.03.2023 р.

Це – другий цього року (шістдесят перший загалом і десятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО. За понад місяць, який минув з часу написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого. А саме:

 

  • підкреслимо, що штрафи за порушення прав споживачів пропонують збільшити;
  • розповімо, чи повинен бути QR-код у фіскальному касовому чеку;
  • зʼясуємо, чи потрібно при торгівлі генераторами через інтернет застосовувати РРО;
  • зауважимо, що незастосування РРО та платіжних терміналів – це два різні порушення;
  • визначимося, як скасувати реєстрацію РРО на території бойових дій;
  • надамо поради, якщо у зареєстрованому ПРРО кнопка «Новий чек» є неактивною.

Гарного вам читання!

***

 

Штрафи за порушення прав споживачів пропонують збільшити
13 березня у ВРУ зареєстровано законопроєкт №9095 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист прав споживачів». Про це ми зазначали тут.

Основними завданнями законопроєкту є посилення відповідальності за порушення суб’єктами господарювання (працівниками торгівлі, громадського харчування та сфери послуг), а також громадянами, які займаються підприємницькою діяльністю в цих галузях, законодавства про захист прав споживачів. Зокрема, пропонується:

1) збільшити суми адміністративних стягнень (штрафів) за такі правопорушення;

2) встановити кримінальну відповідальність за надання виробниками або особами, які здійснюють підприємницьку діяльність у сферах торгівлі та громадського харчування, недостовірної інформації про продукцію, вживання якої заподіяло шкоду здоров'ю споживачів або призвело до загибелі людей чи інших тяжких наслідків.

 

Чи повинен бути QR-код у фіскальному касовому чеку?
QR-код у фіскальному касовому чеку зазначається у разі наявності у РРО відповідного програмного забезпечення.

При цьому київські податківці підкреслили, що  РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру РРО та які не перебували на обліку в ДПС до 1 серпня 2021 року, за наявності технічних можливостей мають бути доопрацьовані їхніми виробниками (постачальниками) з метою забезпечення можливості виконання всіх вимог до форми і змісту розрахункових документів, відповідно до Наказу №306.

 

Торгівля генераторами через інтернет: чи застосовувати РРО?
Податківці у ІПК від 08.02.2023 р. №258/ІПК/99-00-07-04-01-06 зауважили, що для підприємця як суб'єкта господарювання, на якого поширюється дія Закону №265, для цілей застосування РРО/ПРРО не має значення, який спосіб для оплати обрав покупець (споживач), а має значення лише спосіб, який запропоновано підприємцем покупцю.

Тож застосування підприємцем РРО/ПРРО у встановленому Законом №265 порядку є обов'язковим у разі здійснення розрахункових операцій у розумінні цього Закону.

Податківці також відповіли, що наразі бензинові та дизельні електрогенератори не входять до Переліку груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО від 16.03.2017 р. №231.

Зауважимо від себе, що Перелік №231 ґрунтується ще на старих кодах УКТ ЗЕД (УКТ ЗЕД згідно з Митним тарифом України від 19.09.2013 р. №584-VII, який втратив чинність з 01.01.2021 р.), і позаяк до нього не було внесено змін, то й порівнювати його потрібно зі старими кодами УКТ ЗЕД. Але товарних позицій 8501 та 8502 у Переліку №231 немає.

Про це докладно ми писали у своєму коментарі до ІПК ось тут.

 

Як скасувати реєстрацію РРО на території бойових дій?
Податківці у підкатегорії 109.01 «ЗІР» зазначили, що для скасування реєстрації РРО, що знаходяться на територіях, які тимчасово окуповані або на яких ведуться бойові дії, необхідно подати до контролюючого органу за основним місцем обліку як платника податків повідомлення за формою № 20-ОПП та/або заяву про скасування реєстрації РРО за ф. № 4-РРО.

 

Незастосування РРО та платіжних терміналів – це два різні порушення: роз'яснення від ДПС
Керуючись вимогами пп. 4.1.2 та 4.1.3 ПКУ ДПС наголосила, що у платників податків, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг і які відповідно до закону мають використовувати РРО, обов’язок забезпечити обов’язкове приймання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари (виконані роботи, надані послуги):

  • не зникає через невиконання ними вимог Закону від 06.07.1995  р. №265/95-ВР «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон №265);

  • не залежить від наявності або відсутності РРО або платіжного терміналу у приміщенні торговельного об’єкта.

Відповідальність за порушення такого обов’язку застосовується додатково до фінансових санкцій за порушення Закону №265.

 

У зареєстрованому ПРРО кнопка «Новий чек» є неактивною: які дії?
Якщо у зареєстрованому ПРРО кнопка «Новий чек» є неактивною, то суб’єкту господарювання потрібно перевірити, чи відкрито робочу зміну. Відкриття робочої зміни відбувається на підставі технологічного повідомлення з типом відкриття зміни, яке автоматично формується програмним забезпеченням ПРРО під час виконання такої операції особою, яка здійснює розрахункові операції.

Водночас кнопка «Новий чек» може бути неактивною з причини заблокування роботи ПРРО, оскільки касиром виконано вхід із застосуванням вже не діючих ключа та сертифіката. У такому разі доступний лише режим «Перегляд журналу» сформованих та фіскалізованих розрахункових документів. Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему каси та РРО ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Каса і РРО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Каса і РРО»

  • «Каса і РРО» № 03 (74) | 25.04.2024 р.
    Сімдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    25.04.2024117
  • «Каса і РРО» № 02 (73) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    14.03.2024310
  • «Каса і РРО» № 01 (72) | 01.02.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    01.02.2024154
  • «Каса і РРО» № 12 (71) | 20.12.2023 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    20.12.2023149
  • «Каса і РРО» № 11 (70) | 16.11.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    16.11.20233012