• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №7(61) | 28.04.2020 р.

Шістдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №7(61) | 28.04.2020 р.

Це – сьомий з початку року (і шістдесят перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому.

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • дізнаємося, чи будуть штрафувати за порушення у сфері РРО, які зроблено під час карантину;
  • проінформуємо про звільнення керівників ДПС та Держмитслужби (Верланова і Нефьодова);
  • наголосимо, що податківці у березні через карантин встигли провести 65% планових перевірок;
  • зазначимо, що граничний строк проведення камеральної перевірки декларацій (крім ПДВ) тимчасово подовжено;
  • розповімо, до чого призведе відсутність підпису податківців в акті перевірки.

Гарного Вам читання!

***

 

Уряд звільнив керівників ДПС та Держмитслужби (Верланова і Нефьодова)
24 квітня на своєму позачерговому засіданні Уряд звільнив:

  • Голову Державної митної служби України Максима Нефьодова;

  • Заступника Голови ДМСУ Роберта Зелді;

  • Заступника Голови ДМСУ Сергія Петухова;

  • Заступника Голови ДМСУ Дениса Шендрика;

  • Голову Державної податкової служби України Сергія Верланова;

  • Заступника Голови ДПСУ Дмитра Венцковського.

Коментуючи ці рішення, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль відзначив, що Уряд планує найближчим часом призначити нових ефективних керівників у ці відомства.

А міністр фінансів на Facebook-сторінці Мінфіну заявив: «Сьогодні на позачерговому засіданні Уряду я зробив подання на звільнення очільників Податкової і Митниці. Це рішення підтримали всі члени Кабміну одноголосно. Кадрові зміни у ДПС і ДМС назріли давно. Я це неодноразово наголошував. У суспільстві давно існує критична маса нереалізованих сподівань щодо діяльності Митниці і Податкової. Навіть, у докризовий час керівництво цих служб виявилося нездатним виконувати покладені на них завдання. А в нинішніх умовах їхнє перебування на посадах було ризиком забезпечення фінансової безпеки. Вони втратили довіру людей і мали піти. Це - перший крок до очищення фіскальних органів держави».

 

Відсутність підпису податківців в акті перевірки: наслідки 
За приписами п. 1 та 2 розділу ІІ Порядку №727 результати документальних перевірок оформлюються у формі акта або довідки документальної перевірки. У разі встановлення під час перевірки порушень складається акт документальної перевірки, а у разі відсутності порушень - довідка документальної перевірки.

Акт (довідка) документальної перевірки складається у двох примірниках та підписується посадовими особами контролюючого органу, який проводив перевірку, а також посадовими особами платника податків (керівником платника податків або уповноваженою ним особою).

Тому відсутність підпису посадової особи контролюючого органу в акті перевірки, яка її проводила, робить такий акт нечинним, тому останній не може бути підставою для прийняття ППР щодо нарахування платнику податків податкових зобов’язань. Про це ми писали тут.

 

Мораторій на перевірки під час карантину: чи будуть штрафувати за порушення у сфері РРО? 
Починаючи з 1 червня 2020 р. (якщо мораторій не буде подовжено) податківці зможуть проводити не лише фактичні, а й документальні перевірки. Тобто не лише «ловити порушників на гарячому», а й перевіряти документи, складені під час карантину.

Податківці в ІПК від 26.03.2020 р. №1249/6/99-00-05-04-01-06/ІПК надали відповідь на питання: «чи підпадають під перевірку періоди, в які діяв мораторій на проведення перевірок застосування РРО?»

Відповідь була така: у разі встановлення порушень порядку застосування РРО (допущених під час дії мораторію на проведення перевірок) перевірками, що будуть проведені після закінчення мораторію, суб’єкти господарювання будуть нести відповідальність, передбачену розділом V Закону №265.

Тобто за порушення, які було скоєно під час карантину, слід буде сплачувати штрафи. Про це докладно ми писали в своєму коментарі до згаданої ІПК.

 

ДПС у березні через карантин встигла провести 65% планових перевірок 
У поточному році ДПС продовжено курс на скорочення кількості візитів до платників для документального підтвердження ризиків у їх діяльності.

У березні 2020 року проведено 274 планові перевірки або на 35% менше порівняно з березнем 2019 року (за березень 2019 року – 424); позапланових – 856 або на 31% менше (за березень 2019 року – 1 249); фактичних перевірок – 1 308 або на 8% менше (за березень 2019 року – 1 429).

Документальні та фактичні перевірки, розпочаті до 18 березня 2020 року та не завершені, тимчасово зупиняються на період до 31 травня 2020 року.

На періоди червень-грудень 2020 року перенесено перевірки 961 платника податків.

 

Граничний строк проведення камеральної перевірки декларацій (крім ПДВ) тимчасово подовжено
Київські податківці зазначили, що камеральна перевірка по податковій декларації за березень 2020 року, граничний термін подання якої припадає на 20 квітня 2020 року, і яка подана, наприклад:

  • 17 квітня 2020 року (із дотриманням терміну подання) – може бути проведена до 19 червня включно;

  • 23 квітня 2020 року (із порушенням терміну подання) – може бути проведена до 22 червня включно.

Аналогічно, якщо уточнюючий розрахунок до податкової декларації подано 10 квітня 2020 року, то камеральна перевірка такого уточнюючого розрахунку може бути проведена до 9 червня включно.

Терміни проведення камеральної перевірки податкових декларацій та уточнюючих розрахунків з ПДВ не змінюються.

Також незмінними залишились терміни проведення камеральних перевірок з інших питань, які проводяться з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ.

 ***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»