• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №19(73) | 26.10.2020 р.

Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №19(73) | 26.10.2020 р.

Це – дев’ятнадцятий з початку року (і сімдесят третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • розповімо, що з 10 жовтня діє новий порядок перевірок ФСС;
  • зауважимо, що з 19 жовтня розпочато процедуру ліквідації територіальних органів ДПС;
  • зазначимо, що ДПС хоче відмовитися від перевірок підприємств з обігом менше ніж 50 млн EUR;
  • наголосимо, що 21 контролюючий орган оприлюднив проєкти планів перевірок на 2021 рік;
  • підкреслимо, що штрафувати за неоприбуткування готівки податківці не мали права ще з 28.07.1995 р.;
  • проінформуємо, що з'явився проєкт плану комплексних перевірок на 2021 рік.

Гарного вам читання!

 

***

Штрафувати за неоприбуткування готівки податківці не мали права ще з 28.07.1995 року
ВС у постанові від 04.09.2020 р. у справі №814/3845/15 розглянув ситуацію накладання штрафів за неоприбуткування готівки. І вирішив, що ці штрафи були застосовані неправомірно.

Оскільки ВРУ шляхом прийняття Закону про РРО ці правовідносини врегулювала, то Указ №436/95 припинив дію як у частині визначення складу такого правопорушення як неоприбуткування, неповне та/або несвоєчасне оприбуткування у касах готівки, так і в частині встановлених за таке правопорушення санкцій.

Отже, Велика Палата Верховного Суду:

  1. відступила від правової позиції, викладеної ВСУ в постанові від 02.04.2013 р. у справі №21-77а13. Тоді ВСУ наголошував, що предмети правового регулювання Указу та Закону про РРО є різними. А тому штрафувати за цим Указом податківці могли;

  2. наголосила на неможливості застосування положень Указу №436/95 у правовідносинах, що виникли після набрання чинності Законом про РРО. Тобто, за новою позицією ВС, ще з 28.07.1995 р. податківці не могли застосовувати штраф за неоприбуткування готівки за цим Указом.

Як такий висновок має вплинути на вже оскаржені штрафи та на ті справи, які є на розгляді у суддів, ми розповіли в окремому коментарі юриста.

 

З 10 жовтня діє новий порядок перевірок ФСС
10 жовтня постанову ФСС від 02.10.2020 р. №23 «Порядок перевірки правильності використання страхувальниками страхових коштів Фонду соціального страхування України та застосування фінансових санкцій за порушення встановленого порядку їх використанняі» було опубліковано в «Урядовому кур'єрі» №198. Саме з цієї дати новий порядок почав діяти.

За ним посадові особи Фонду мають право проводити камеральні та документальні (планові або позапланові; виїзні або не виїзні) перевірки. 

Звертаємо увагу! З 10 жовтня ФСС має право зупиняти виплати в разі відмови або перешкоджання з боку страхувальника у проведенні перевірки, виявлення фактів подання ним до Фонду недостовірних відомостей або порушення порядку використання страхувальником страхових коштів Фонду.

Про це ми писали тут, а докладний аналіз наводили ось тут.

 

Розпочато процедуру ліквідації територіальних органів ДПС
ДПС у Закарпатській області зазначила, що 19.10.2020 року до ЄДР внесено відомості щодо державної реєстрації рішення про припинення Головного управління ДПС у Закарпатській області.

Відповідно до постанови КМУ від 30.09.2020 р. №893 «Про деякі питання територіальних органів ДПС», наказу ДПС України від 08.10.2020 р. №556 «Про ліквідацію територіальних органів ДПС» та наказу Головного управління ДПС у Закарпатській області від 12.10.2020 р. №1/ЛК «Про ліквідацію ГУ ДПС у Закарпатській області» строк заявлення кредиторами своїх вимог до Головного управління ДПС у Закарпатській області становить два місяці з дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи.

21 жовтня розпочато також ліквідацію ГУ ДПС в Одеській області.

 

ДПС хоче відмовитися від перевірок підприємств з обігом менше ніж 50 млн EUR
Голова ДПС в своєму інтерв’ю наголосив, що готовий відмовитися від перевірок суб’єктів господарювання з обігом менше 50 млн EUR. «Я можу взяти на себе зобов’язання – менше 50 млн EUR не виходити, окрім ризикових. Це моя особиста позиція. Окрім ризикових, підкреслю», – наголосив голова ДПС.

За його словами, наразі залишаються зупиненими 353 планові перевірки платників податків, за якими загальна сума ризиків несплати податків становить 39 млрд грн. Це ті перевірки, які були розпочаті, але зупинені 18 березня через карантин.

 

21 контролюючий орган оприлюднив проєкти планів перевірок на 2021 рік
Станом на 19.10.2020 р. на Інспекційному порталі було опубліковано проєкти річних планів для 21 контролюючого органу. Переглянути їх можна за посиланням >>>

Найбільше перевірок у 2021 році проведуть:

  1. Державна служба України з надзвичайних ситуацій (50591 перевірок);

  2. Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (21729 перевірки);

  3. Державна служба України з питань праці (21150 перевірок);

  4. Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (6083 перевірок);

  5. Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (3505 перевірок);

  6. Державна інспекція енергетичного нагляду України (3335 перевірок)

  7. Пенсійний фонд України (1790 перевірок);

  8. Державна служба геології та надр України (793 перевірки).

 

З'явився проєкт плану комплексних перевірок на 2021 рік 
Пілотним модулем планування заходів державного нагляду (контролю) та збору інформації для запуску інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю) сформовано проект плану здійснення комплексних перевірок на 2021 рік.

Переглянути його можна:

  • на Інспекційному порталі;
  • завантажити Комплексний план (у форматі .xlsx). Зверніть увагу: оновлення в проєкті комплексного плану не будуть відображатися в файлі для завантаження. В файлі дані оновляться після затвердження комплексного плану. Для перевірки внесення змін в проект комплексного плану перейдіть на сторінку проекту комплексного плану.

За проєктом плану наступного року буде проведено 43 542 перевірки підприємств та підприємців (це на  11 326 більше ніж було у плані на 2020 рік).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»